Aarhus Universitets segl

Bliv klog på kroppen

Aarhus Universitet inviterer til Forskningens Døgn om krop og kultur den 23. april. På de følgende sider kan du møde nogle af de forskere, som også vil fortælle om deres forskning på Forskningens Døgn.

Af Hans Plauborg

Man tager 38,8 kilo ilt, 10,9 kilo kulstof, præcist 6 kilo brint og lige knap 2 kilo kvælstof. Så ælter man ingredienserne sammen på en helt speciel måde, som ingen rigtig kender. Men hvis blandingen er helt nøjagtig, opstår der en 60 kilo let menneskekrop.
    Den krop er omdrejningspunktet, når Aarhus Universitet den 23. april slår dørene op Forskningens Døgn 2010 i Søauditorierne. Forskere fra universitetet vil gennem foredrag og masser af aktiviteter vise, hvordan videnskaben studerer kroppen både som biologisk og kulturelt fænomen. Derfor hedder temaet for Forskningens Døgn på Aarhus Universitet i år Krop og kultur.

Den forbedrede krop
Forbedring af kroppens ydeevne er blevet allestedsnærværende i det moderne samfund. Vi forbedrer kroppen ved at motionere og leve sundt, og er vi utilfredse med dens udseende, står plastikkirurgerne klar til at hjælpe. Desuden betyder den medicinske udvikling, at vi i dag for eksempel kan hjælpe raske mennesker til at huske bedre, præstere bedre seksuelt eller få en brunere kulør. Og inden længe vil genterapien måske gøre det muligt at lave "designerbabyer" med de egenskaber, forældrene måtte ønske.
    De problematikker handler flere af foredragene på Forskningens Døgn om. Men er medicin til raske en forbedring af mennesket eller et symptom på en syg kultur? Og gør kirurgiske, kemiske og genetiske forbedringer i det hele taget vores liv bedre? Sådan lyder nogle af spørgsmålene, som publikum inviteres til at være med til at diskutere.

Familievenlige aktiviteter
Også i år er der masser af familievenlige aktiviteter på programmet. For eksempel kan man lære nogle af sin egen krops milliarder af bakterier at kende ved at studerende dem gennem et supermikroskop. Andre forskere vil fortælle om, hvordan kroppen reagerer på lydoplevelser, og børn og voksne kan selv afprøve deres kropslige reaktioner på bestemte lyde.
    Et bud på fremtidens interaktive børnelegetøj finder man også i form af en helt speciel dirigentdragt. Når man har den på, kan man blot ved at bevæge kroppen dirigere et virtuelt orkester og spille al slags musik.
    Universitetets populære Fysikshow og Kemishow vil i løbet af dagen give eksempler på, hvordan mange processer i vores krop kan beskrives ved hjælp af fysik og kemi, og i kemikernes workshop kan børn og barnlige sjæle afprøve deres evner i at lave små kontrollerede eksplosioner ved hjælp af ting købt i supermarkedet.

 

  • Aarhus Universitets afdelinger i andre byer byder også på arrangementer i forbindelse med Forskningens Døgn. Se det fulde program på www.au.dk/forskningensdoegn2010