Aarhus Universitets segl

Global Dialogue Prize til Dr Dariush Shayegan

Ved en ceremoni i Musikhuset Aarhus den 27. januar fik den iranske filosof Dariush Shayegan som den første overrakt den nye internationale, humanistiske Global Dialogue Prize. Der fulgte 500.000 kr. med prisen, doneret af Grundfos-fonden.
    Prisen uddeles til personer, der har udmærket sig inden for humanistisk forskning i og formidling af interkulturel dialog, der kan fremme fredelig sameksistens.
    Den prominente iranske filosof, kulturteoretiker og forfatter fik prisen for sit omfattende akademiske virke. Shayegan er specielt kendt for sine analyser af den kulturelle situation i de nutidige muslimske samfund.
   – Jeg er beæret over at modtage the Global Dialogue Prize. Hvad vi søgte i 1970’erne som en vej ud af vores kulturelle dilemmaer har nu, i kraft af globalisering og elektronisk revolution, antaget nye former – der er nye muligheder og nye udfordringer. Jeg ser denne pris som et tegn på, at vores undersøgelse fortsætter selv i dag, og at både Øst og Vest er involveret i vores søgen efter løsninger, udtalte han.
    Den tidligere iranske præsident Muhammad Khatami, som bl.a. var ophavsmand til FN’s Year of the Dialogue of Civilizations, var også nomineret til prisen, men så sig "ikke i stand til at modtage prisen".
    Khatami støtter den grønne bevægelse i Iran og har som ledende oppositionspolitiker tidligere haft problemer med at få lov til at rejse ind i Iran igen efter en udlandsrejse.
    Nomineringen skabte i efteråret en del debat om, hvorvidt man burde indstille en person, som nemt blev set som et symbol på iransk politik efter revolutionen i 1979.
    Bag prisen stod Grundfos, Århus Kommune, Region Midtjylland, VisitÅrhus og Aarhus Universitet.