Aarhus Universitets segl

Prisregn over AU-forskere

Århus-forskere løb med en stor del af opmærksomheden, da årets EliteForsk-priser og rejsestipendier blev uddelt.

 

Forskere fra Aarhus Universitet har modtaget tre ud af de i alt fem prestigefyldte EliteForsk-priser ved det årlige arrangement på Ny Carlsberg Glyptoteket. Priserne på hver 1,2 mio. blev uddelt af nu forhenværende videnskabsminister Helge Sander og gives til nogle af landets dygtigste og mest talentfulde forskere.
    De tre forskere fra Aarhus Universitet er professor Adrian Favall fra Afdeling for Europastudier, professor Lars Arge, Datalogisk Institut og professor Kurt Vesterager Gothelf fra Kemisk Institut og Interdisciplinary Nanoscience Center.
    Adrian Favell er hovedsageligt kendt for sit arbejde om international migration og har blandt andet analyseret de vesteuropæiske landes forskellige kulturelle reaktioner på integrationen af indvandrere, særligt med hensyn til nye, muslimske borgere.
    Lars Arge er blandt verdens førende hjerner i arbejdet med at udvikle algoritmer, der gør det muligt at nyttiggøre de meget store mængder information, som den digitale udvikling har medført. Hvert sekund skabes og opsamles så store mængder data verden over, at selv de kraftigste computere ikke har regnekraft til at få noget fornuftigt ud af dem. Med Lars Arges supereffektive algoritmer bliver de store opgaver pludselig overkommelige.
    Kurt Vesterager Gothelf forsker i anvendelsen af dna som et programmerbart molekyle. Målet med forskningen er at programmere materialer til at organisere sig selv, på samme måde som det sker i naturen ved hjælp af bl.a. dna i cellerne. Ud over studier i selvorganiseringsmekanismer forsker Kurt Gothelf i udvikling af fremtidens dna-baserede sensorer og dna-baseret medicin.

Vigtig med synlig anerkendelse
– Uddelingen af EliteForsk-priserne bekræfter, at Aarhus Universitet har mange dedikerede unge forskere og ph.d.-studerende, og det er meget fortjent, at prismodtagerne får en synlig anerkendelse for deres forskning og deres engagement, siger rektor Lauritz B. Holm-Nielsen.
    Fire ph.d.-studerende modtog således også hver ét af de eftertragtede EliteForsk-rejsestipendier på 300.000 kr. til længerevarende studieophold ved et internationalt forskningsmiljø. Det er Casper Bindzus Foldager, Ortopædisk Forsknings Laboratorium, Århus Universitetshospital, Camilla Møhring Reestorff, Nordisk Institut, Maria Muusgaard Kemisk Institut, og Kristoffer Laigaard fra Afdeling for Religionsvidenskab.
    Endelig blev tre forskere fra Aarhus Universitet belønnet med Det Frie Forskningsråds Ung Eliteforskerpris på 200.000 kr. Det er Nicolaj Krog Larsen, Geologisk Institut, Kim Christensen, Institut for Økonomi og Mariola Monika Golas fra Anatomisk Institut.