Aarhus Universitets segl

Statskundskab går til filmen

Rambo, Fight Club, Minority Report, Under Siege.
   
Alle gedigne ramasjang Hollywood-film, som man måske kan finde en undskyldning for at beskæftige sig videnskabeligt med, hvis man læser filmvidenskab. Men statskundskab?
    Ja bestemt, for populærkulturens spillefilm er langt mere end blød underholdning for drengerøve. Det viser den nye bog Terror og film, som er skrevet af 10 nuværende og tidligere studerende på Institut for Statskundskab.
    Spillefilm kan ifølge bogens forfattere tjene som ramme for en analyse og diskussion af vigtige, men komplicerede moralske og politiske spørgsmål. Vil man f.eks. forstå argumenterne for og imod tortur, når det gælder om at forhindre terror, kan en film som Under Siege (da. Under angreb) illustrere nogle pointer på en helt anden måde end langhårede retsfilosofiske analyser. Og vil man forstå dybden i, hvordan et overvågningssamfund i sidste ende kan påvirke vores adfærd og selvopfattelse, giver filmen The Truman Show et mere nærværende og skræmmende indblik i det end en analyse af en postmoderne fransk filosof.
Antologien, der er redigeret af lektor på Statskundskab Carsten Bagge Laustsen og gymnasielærer ved Risskov Gymnasium Kasper Vandborg Rasmussen, åbner for en anderledes og sjovere måde at lære på og dermed for en mere varieret og inspirerende undervisning i f.eks. gymnasiet.

 

 

  • Terror og film
    Carsten Bagge Laustsen & Kasper Vandborg Rasmussen (red.) 248 sider, 248 kr.
    Aarhus Universitetsforlag
    www.unipress.dk