Aarhus Universitets segl

Når man ikke tør stole på hinanden

Mens danskerne har verdensrekord i tillid til andre mennesker, scorer Sydafrika bundkarakterer i de internationale målinger. Det har vidtgående konsekvenser, at man ikke tør stole på hinanden, forklarer en professor.


Af Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk

Gert Tinggaard Svendsen har selv oplevet forskellen på nærmeste hold.
– Jeg var til en konference i Sydafrikas næststørste by Durban. Så snart jeg stod ud af flyveren, kunne jeg mærke, at noget var radikalt anderledes. Der var bevæbnede vagter over det hele. Lynhurtigt i løbet af den første dag justerer man sin tillid til andre mennesker fra det høje niveau, vi normalt har hjemme i Danmark, til den meget lavere tillid, som passer til det samfund, man er i. Ellers får man et meget kort liv, siger han.

Skal ikke skrive ned
Den sidste bemærkning bliver afleveret med et lille tørt grin. Men professoren fra Institut for Statskundskab, der til daglig forsker i netop betydningen af tillid og social kapital, understreger, at det var en meget skræmmende oplevelse pludselig rent fysisk at befinde sig i et lavtillidssamfund.
Og han forklarer, at forskningen viser, at tillid betyder langt mere end bare muligheden for at gå i fred på gaden.  
– Hvis nu jeg stod og manglede en cykel, og du havde en i overskud, så kunne du og jeg uden problemer aftale, at jeg fik den nu, og at jeg afleverede pengene på tirsdag. Og det uden at vi nødvendigvis behøvede at lave en kontrakt, eller at du skulle overveje, om du kunne leje Hells Angels til at hente pengene, hvis jeg ikke afleverede dem. Fordi vi stoler på hinanden, kan vi handle meget hurtigere og billigere, og vi behøver ikke skrive så meget ned og bruge kræfter på kontrol. Det kan to fremmede mennesker gøre i Danmark, fordi vi generelt har høj tillid til hinanden.  

Kan tiltrække virksomheder
Gert Tinggaard Svendsens forskning undersøger både, hvad høj og lav tillid betyder for et samfund, og ikke mindst hvordan man kan genskabe tilliden, hvor den er væk.
– Megen tillid skabes selvfølgelig fra neden. Men den nyeste forskning tyder på, at hvis man i en længere periode kan sikre gode, stabile og gennemsigtige demokratiske institutioner som f.eks. domstole, demokrati og ikke mindst ingen korruption, så giver det den fornødne ro til, at tilliden kan vokse frem nedefra, siger han.
Netop Danmarks og de andre nordiske landes lange periode med stabilitet mener Gert Tinggaard Svendsen, kan være en hovedårsag til, at vi scorer så højt i målingerne af tillid til vores medmennesker. Og han forklarer, at de nyeste undersøgelser faktisk viser, at den danske tillid er stigende – en kendsgerning, som vi i højere grad kunne se som et internationalt konkurrenceparameter.
– At vi lever i et samfund med høj tillid, gør det både billigere at drive virksomhed, og det gør os også mere lykkelige, viser undersøgelserne. Og det er vel ganske intuitivt, hvorfor det er tilfældet. Vi behøver ganske simpelt ikke være bange for liv og lemmer som i Sydafrika.  

Samfundet falder sammen
Tilbage på Sydafrika-konferencen i 2007 fik deltagerne en hurtig lektion i, hvordan det er at leve i et lavtillidssamfund til daglig.
– Den første dag på konferencen udbrød der nærmest panik, fordi så mange deltagere blev overfaldet. Røverne stod og ventede ude foran hotellet, og teknikken var, at den ene satte sig oven på offeret og holdt en kniv mod struben, mens den anden gennemrodede lommerne. Så bestilte arrangørerne en bus, så vi kunne løbe fra forhallen ud i bussen, så vi ikke blev overfaldet, siger Gert Tinggaard Svendsen og understreger, at han ikke har forsket specifikt i Sydafrika og ikke kender landet ud over sine personlige oplevelser.
Men han ved, at det generelt kan have vidtgående konsekvenser, hvis tilliden til medmennesker og samfundet er væk.
– Du betaler ikke skat, fordi naboen ikke gør det, og fordi du ikke stoler på, at du får noget tilbage for pengene. Du stoler ikke på retssystemet, fordi modparten kan have bestukket dommeren. Det er ikke de bedste, som kommer ind på universiteterne, fordi de kan have bestukket sig til bedre eksamenspapirer. Fællesskabet falder i praksis sammen, hvis tilliden er fraværende, siger han.

Fakta: Sådan måler man tillid
Tillid i et samfund kan måles ved at spørge et repræsentativt udsnit af befolkningen, om ”de fleste andre mennesker er til at stole på”.
Ved sidste undersøgelse i 1999-2001, hvor både Danmark og Sydafrika var med, blev tilliden i 70 lande undersøgt. Danmark havde den højeste tillidsscore i undersøgelsen med 66,5 procent, der svarede ja til spørgsmålet. Sydafrika var nummer 63 med kun 11,8 procent.
Kilde: World Values Survey

Fakta: Kriminalitet i Sydafrika
Hvis man som roligan skal en tur til VM i Sydafrika, bør man være meget forsigtig.
Ifølge det amerikanske Overseas Security Advisory Council – der svarer lidt til Udenrigsministeriets rejsevejledninger – er Sydafrika det land i verden med fjerdeflest røverier per indbygger, næstflest antal mord og allerflest voldtægter med 100 voldtægter om dagen.
Hver dag er der 39 tilfælde af bilrøverier, hvor både bil og chauffør tages med, og 219 almindelige biltyverier. I 2008 var der desuden 423 bombninger af pengeautomater for at få kontanterne ud – eller over en bombe om dagen i gennemsnit.