Aarhus Universitets segl

Udvikling gennem fodbold

AU-alumne Christian Kolthoff skaber vækst i en slumby ved hjælp af fodboldspil på en kunststofbane.


Af Tina Lee
tlee@adm.au.dk

Da Christian Kolthoff læste executive MBA på Handelshøjskolen i Århus, var han på et studieophold i Sydafrika med sine medstuderende. De besøgte Khayelitsha, en township uden for Cape Town, hvor mange mennesker sad og lavede ingenting. Det fik Christian Kolthoff til at udvikle projektet Innovaid South Africa.
– En del virksomheder og privatpersoner sender penge til Sydafrika, men det flytter ikke noget. Giv dem nogle midler til at etablere sig for, men giv også lovende projekter den viden, der skal til, for at de kan etablere sig. Innovaid skulle være unik ved ikke kun at tilføre midler men også kompetencer, fortæller Christian Kolthoff.

Turisterne elsker det
Et af de projekter, Christian Kolthoff støtter via Innovaid, er Ambitious Youth of Khayelitsha (AYK). Projektet drives af 8 lokale mænd, som forsøger at udnytte to af Sydafrikas store industrier – sport og turisme. Det sker med hjælp fra en kunststofgræsbane, som tjener flere formål. Banen er stedet, hvor turister og lokale mødes i arrangerede fodboldkampe, så turisterne kommer ind på livet af de lokale beboere. Ifølge den lokale projektkoordinator Gerald Jacobs, som er betalt af Innovaid, elsker turisterne konceptet.
Kunststofbanen er også stedet, hvor de 8 mænd bag AYK-projektet arrangerer fodboldkampe for unge og ældre for at få dem væk fra gadens kedsomhed og kriminalitet. Efter kampene er der oplysningsmøder, hvor problemerne med vold og stoffer i lokalsamfundet bliver vendt.

Mål: nem CSR og overskud
På længere sigt er Christian Kolthoffs mål med Innovaid South Africa at gøre det nemt for virksomheder at arbejde med social ansvarlighed, også kaldet CSR.
– CSR er in, men det kræver et kæmpe arbejde. Min ambition er, at virksomheder, der vil markedsføre sig med en CSR-profil, går til Innovaid South Africa. Hvis restaurant Noma f.eks. vil have et projekt, hvor madvarer indgår, så skal vi have en ”hyldevare”, der matcher behovet, fortæller han.
Målsætningen i Sydafrika er, at Innovaids projekter bliver rentable. Christian Kolthoff siger:
– Drømmen er små selvkørende virksomheder. Det kunne være fantastisk, hvis AYK genererer et overskud, der gør, at projektet kan vokse og måske kopieres til andre townships.

Christian Kolthoff stiftede Innovaid South Africa sammen med to andre executive MBA-studerende, Nete Ramlau-Hansen og Erik Jul-Nielsen, i 2008. Ideen bag Innovaid er at støtte lovende forretningsideer med erfaring, sparring og om muligt midler. I dag er Christian Kolthoff den eneste af de tre stiftere, som fortsat arbejder med Innovaid.