Der er højt til loftet på Institut for Økonomi. Sådan har det ofte lydt, når cand.oecon.erne fra Århus refererede til deres egen vurdering af instituttets placering på den internationale arena rent forskningsmæssigt.
Og selvom de internationale rankinglister bekræfter påstanden, gik det måske først for nylig op for den brede offentlighed, hvad økonomerne i Århus mener. Den 11. oktober kunne verdenspressen nemlig fortælle, at instituttets Niels Bohr-professor Dale T. Mortensen blev tildelt Nobelprisen i økonomi sammen med Christopher A. Pissarides og Peter A. Diamond.
De tre økonomer hædres for deres arbejdsmarkedsforskning, hvor de blandt andet har udviklet modeller til forståelse af sammenhænge mellem arbejdsløshed, ledige jobs og lønninger, og hvordan relationerne påvirkes af reguleringer og økonomisk politik i øvrigt.
Dale T. Mortensen, der er professor ved Northwestern University i USA, har siden 2006 været fast tilknyttet Institut for Økonomi som en af landets seks Niels Bohr-professorer med støtte fra Danmarks Grundforskningsfond. Hans samarbejde med arbejdsmarkedsforskerne i Århus går dog næsten 30 år tilbage, og derfor kalder han instituttet i Århus for sit ”andet hjem”.
Den tætte relation til Institut for Økonomi blev også fremhævet af Dale T. Mortensen, da Institut for Økonomi fejrede nobelpristageren med en reception.
– Jeg vil gerne udtrykke min påskønnelse af både det kollegiale og det faglige fællesskab, som jeg har her i Århus, sagde Dale T. Mortensen og uddybede:
– Vores relation går tilbage til de tidlige 80’ere, hvor nogle af de artikler, som nu danner baggrund for tildelingen af Nobelprisen, blev skrevet. De gode danske registerdata bragte mange udenlandske forskere hertil, og det blev for mit vedkommende begyndelsen på et langvarigt venskab. Jeg har i mange år kunnet trække på en stor gæstfrihed fra instituttets side, sagde Dale T. Mortensen.
Professor Michael Svarer fra Institut for Økonomi mener, at Dale T. Mortensens betydning for Aarhus Universitet er svær at overdrive.
– Det har været en kæmpe indsprøjtning at have en af verdens førende arbejdsmarkedsforskere tilknyttet gennem så mange år. Derudover har han også trukket en masse topkvalificerede ph.d.-studerende fra udlandet med sig og hævet niveauet generelt i vores arbejdsmarkedsforskning, siger Michael Svarer.