Aarhus Universitets segl

Sex med fremmede

”Vil du i seng med mig i aften eller senere på ugen?” Sådan lød et af spørgsmålene fra mandlige og kvindelige forskningsassistenter i et nyt forskningsprojekt.


En ny dansk undersøgelse konkluderer, at det overvejende er mænd, som tager imod et tilbud om sex med en fremmed.
Det er professor i psykologi Henrik Høgh-Olesen, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet og adjunkt Gert Martin Hald, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, som netop har offentliggjort deres undersøgelse om folks villighed til at acceptere en invitation til sex med en fremmed af det modsatte køn.
I juni 2009 ansatte de to forskere en række forskningsassistenter, som fik til opgave at henvende sig til nogle, som de kunne forestille sig at invitere med hjem og eventuelt gå i seng med. Forskningsassistenterne blev sendt i byen for at se på mulige emner og henvendte sig til forsøgspersoner med følgende replik: ”Hej, mit navn er … Jeg er ked af at forstyrre dig, men jeg har lagt mærke til dig og finder dig meget attraktiv”. Forskningsassistenten skulle efterfølgende stille et af de tre følgende spørgsmål:

  1. Vil du på date med mig i aften eller senere på ugen/weekenden?,
  2. Vil du komme hjem til mig i aften eller senere på ugen/weekenden?,
  3. Vil du i seng med mig i aften eller senere på ugen/weekenden?.

Mændene svarede mest positivt på invitationen om sex med fremmede af det modsatte køn i forhold til kvinderne, og specielt svarede mændene mere positivt på de to spørgsmål om de to eksplicitte invitationer om sex i forhold til kvind­erne.

Udseendet betyder noget
– for kvinder

Henrik Høgh-Olesen og Gert Martin Hald undersøgte ligeledes, om udseende har betydning i forhold til at acceptere en invitation til sex med en fremmed. Og som forskerne havde antaget, kunne det konstateres, at udseende har en betydning for kvinder i deres valg af partner – også selvom det måtte være en partner af kort varighed.
– Det kom som sådan ikke bag på os, at udseende har en større betydning for kvinderne end for mændene. Kvinder lægger ved ”tilfældig sex” mere vægt på udseende end mændene. Dette har for begge køn sandsynligvis med reproduktion at gøre, siger Henrik Høgh-Olesen.
En af årsagerne til kvindernes afvisning af sex med en fremmed kunne skyldes frygt for at blive udsat for en forbrydelse.
– Hvis kvinden havde haft mulighed for at se fyren an i mere trygge omgivelser, inden hun blev alene med ham, ville succesraten for mænd måske have været højere, siger Gert Martin Hald.