To professorer fra Aarhus Universitet – Frederik Stjernfelt, Nordisk Institut og Lars Peter Nielsen, Biologisk Institut– modtog den 23. november Dansk Magisterforeningens Forskningspriser på hver 50.000 kroner. Prisen uddeles én gang om året til fremragende forskere inden for humaniora og samfundsvidenskab samt naturvidenskab og teknik.
Frederik Stjernfelt modtager prisen for sin forskning i, hvad tegnsystemer og mønstre betyder for vores tænkning – en forskning, han har gjort meget for at få ud til den brede offentlighed igennem forskningsformidling og samfundsdebat, og som har fået ham til at arbejde på tværs af humaniora, samfundsvidenskab og naturvidenskab.
– Jeg er overrasket og kisteglad for prisen – især fordi det er kollegerne, der værdsætter mit arbejde. Jeg har altid set forskning som et kollektivt projekt, hvor man bidrager med vidt forskellige ting, alt efter baggrund og talenter. Og for mig at se gavner det på samme måde den offentlige debat, når akademikere og forskere bidrager til den. Derfor bestræber jeg mig på at blande mig, når jeg har noget at sige, der ellers ville forblive usagt, siger Frederik Stjernfelt.
Frederik Stjernfelt har siden 2008 været tilknyttet Nordisk Institut som professor.
Lars Peter Nielsen får prisen for sin imponerende evne til at udtænke utraditionelle løsningsmodeller i forbindelse med forståelsen af naturen og dens processer.
I år har Lars Peter Nielsen publiceret den overraskende opdagelse af elektriske langdistancekredsløb via såkaldte ´nanowires’ mellem bakterier i naturen. Opdagelsen viser, at visse bakterier kan leve alene af elektrisk strøm og uorganiske næringsstoffer. Dermed åbnes op for et helt nyt forskningsområde.
Lars Peter Nielsen er ikke blot fagekspert, men har også interesseret sig for at omsætte sine forskningsresultater til praktisk anvendelse, for eksempel i forbindelse med udvikling af metoder til biologisk luftrensning til fjernelse af lugtproblemer fra svinestalde.
Dansk Magisterforenings Forskningspriser er blevet uddelt siden 2006.