Journalister og fotografer stod parat i snesevis, da graven med den verdenskendte danske astronom Tycho Brahe (1546-1601) blev åbnet i Týnkirken i Prag mandag den 15. november.
Bag projektet står et tværvidenskabeligt dansk-tjekkisk forskerhold med arkæologen Jens Vellev fra Aarhus Universitet i spidsen. Vellev har brugt ti år på at indhente de nødvendige tilladelser for at få åbnet graven, der også blev åbnet i 1901.
– Vi vil gerne vide mere om Tycho Brahes daglige liv, hans livsførelse, generelle helbredstilstand og medicinindtag, og alle moderne undersøgelsesmetoder bliver taget i brug, fortæller Jens Vellev. Forskerholdet, der undersøgte graven, bestod derfor også af alt fra arkæologer, læger og kemikere til tekstilkonservatorer og arkitekter. De skal nu sammen skrive en videnskabelig afhandling.
Selv om den primære interesse ikke går på, hvad Brahe døde af, vil forskerholdet også komme ind på dén omdiskuterede side af sagen. Én teori er, at Brahes blære sprang, da han af høflighed ikke ville gå ud under en middag hos en baron, hvor der ifølge en samtidig beretning blev drukket tæt. En anden teori går på kviksølvforgiftning, ligesom forlydender om mord har floreret.
– Vi kan ikke undgå at tage stilling til de sidste måneder af hans liv. Der er tidligere konstateret store mængder kviksølv i den afdøde Brahes skæg, og kviksølv spiller helt angiveligt en rolle. Jeg håber, at det kan enten afkræftes eller bekræftes som dødsårsag, eller bestemmes i hvilken grad, det spillede ind, siger den danske forskningsleder.
På forhånd var der tvivl om gravens stand, men her blev forskerholdet glædeligt overrasket.
– Kisten var intakt, og da vi fik den åbnet, lå knoglerne pænt, og der var også tekstil. Når det hele blev lagt op i den rette orden, var det et flot skelet, siger Jens Vellev.
Der vil gå op til et år før alle analyser og resultater ligger klar. Tycho Brahe blev genbegravet den 19. november.