Aarhus Universitets segl

Studerende flytter kortest muligt

En ny undersøgelse, som Campus har foretaget på baggrund af et udsnit af dette års optagne studerende, viser, at danske unge i høj grad vælger det nærmeste universitet.

Af Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk

Midtjyder læser i Århus, fynboer læser i Odense, og sjællændere læser i København.
De danske unge bliver i høj grad i nærområdet, når de skal begynde på universitetsstudierne.
Det viser en undersøgelse af tallene fra Den Koordinerede Tilmelding, som Campus har foretaget for at klarlægge, hvad der egentlig er op og ned i debatten om studerendes mobilitet.

Ikke overrasket
Lauritz B. Holm-Nielsen, rektor på Aarhus Universitet, er ikke specielt overrasket over tallene.
– Det kommer ikke bag på mig. Jeg tror, det er sådan, det er. Vi ved fra undersøgelser fra andre lande, at unge mennesker, der vælger deres første studium, ikke flytter ret langt. Og det synes jeg sådan set heller ikke er et problem, hvis de til gengæld er klar til at være mobile i løbet af studietiden og tage fag og forløb på andre universiteter, siger han.

Nærmeste uni-by
Hvert år bliver optaget på universiteterne styret af Den Koordinerede Tilmelding. For første år nogensinde har det i år været muligt at se, præcis hvor de unge, som universiteterne tilbød en plads i første runde den 28. juli, har taget deres ungdomsuddannelse. Den oplysning fra universiteterne i København, Roskilde, Syddanmark, Århus og Aalborg er brugt til at undersøge, hvor godt universiteterne har fat i de unge i forskellige egne af Danmark.
Og det er altså disse tal, der viser, at over 75 procent af de unge fra Århus Kommune, der fik tilbudt en universitetsplads, fik deres velkomstbrev fra Aarhus Universitet, mens kun knap 4 procent fra København oplevede det samme.

Forfejlet kritik
I forbindelse med offentliggørelsen af dette års optagelsestal, hvor mange unge især i København havde fået nej fra drømmestudiet, mens der var ledige pladser i andre byer, blev det fra flere sider problematiseret, at hovedstadsunge tilsyneladende ikke var villige til at flytte til provinsen for at læse. ”Meget lidt fleksible” kaldte videnskabsministeren dem, mens Johannes Andersen, som er samfundsforsker på Aalborg Universitet, brugte ordene ”barnagtige” og ”forkælede”. Men nu viser undersøgelsen altså, at de fleste unge – også dem fra Nordjylland – vælger universitetsstudium så tæt på hjemmet som muligt.
Derfor er kritikken også forfejlet, mener Laura Toftegaard Pedersen, som er levevilkårsordfører i Danske Studerendes Fællesråd.
– Det her handler ikke om at være barnagtig eller forkælet, det synes jeg er en helt forkert opfattelse. Det handler i stedet om, at det kan være en stor beslutning at flytte fra den ene ende af landet til den anden, hvis du skal sige farvel til kæreste, netværk og familie. Det er det som studerende, og det vil det også være senere i livet. Samtidig kan vi overveje, om informationen om, hvad Aalborg egentlig kan tilbyde, er god nok i København, og omvendt, siger hun.

Læs desuden artiklen "AU er for jyder"

Se kortoversigten over, hvor de studerende kommer fra