Aarhus Universitets segl

E-readere ikke klar til universiteterne

Den hastigt voksende mængde af elektroniske forskningspublikationer skal stadig enten læses på computer eller printerpapir. For på trods af producenternes løfter passer de nye e-readere stadig ikke til forskere og studerendes behov, siger en ekspert.


Af Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk


Pensum bliver udleveret som pdf, undervisningsbøgerne kan købes billigere som filer over nettet i USA, og Statsbiblioteket har allerede mere end 200.000 elektroniske bogtitler og endnu flere online tidsskriftsartikler. Universiteterne er blevet storforbrugere af elektronisk materiale.
   Men en ting er at få adgang til den store mænge virtuelle viden – noget andet er at finde den rigtige måde at læse den på. Indtil videre har forskere og studerende enten kunnet læse teksterne direkte på computeren, eller de har møjsommeligt selv måttet printe de mange sider ud.
   Derfor har mange på universiteterne set frem til den dag, hvor e-readerne for alvor kom til Danmark. De små håndholdte læseres fordel er bl.a., at man slipper for alt printeriet, at de kan tages med overalt, at de viser elektroniske tekster på en mere læservenlig skærm, og at de langtfra har samme opstartstid som en bærbar computer.
   19. oktober åbnede den største spiller på e-reader-markedet, nemlig Amazon Kindle, endelig for danske bestillinger, og en række andre readere forventes at følge hurtigt efter. Men det bør absolut ikke få universiteterne til at juble og bestille endnu, siger en ekspert.

Ingen universitetssucces i USA
– De e-readere, vi ser nu, er groft sagt paperbackens afløser. De er rigtig gode til lystlæsning, men hvis man har brug for mere avancerede funktioner som f.eks. overstregning og noteskrivning, er f.eks. tablet-pc’er med Microsoft Onenote eller et gammeldags papirprint stadig langt bedre, siger Lars Jacobsen, der er chefredaktør på PC World .
   Han bakkes op af tidligere forsøg på amerikanske universiteter, der allerede i et par år har haft adgang til bl.a. Amazon Kindle og Sony E-reader. Her er de studerende glade for deres nye e-readere – de første par dage, men så begynder problemerne at melde sig.
  – Jeg er ked af at lyde teknologifjendsk, men den her teknologi kan altså ikke bruges som et akademisk værktøj. Den er klodset, langsom og dødssyg at bruge, siger Aaron Horvarth, der læser samfundsfag på Princeton University, som har udleveret Kindles til en række af deres studerende, til The Daily Princetonian . Andre studerende har påpeget problemer med, at sidenummereringen på e-readeren ikke fulgte siderne i bogen, at notetagningen på miniaturetastaturet er meget, meget langsommelig, og at markeringer er vanskelige at lave.
   På Northwest Missouri State University blev et forsøg sidste år med Sony E-reader, der endnu ikke kan købes i Danmark, afbrudt før tid, fordi de studerende og underviserne simpelthen krævede deres papirbøger tilbage.

De elektroniske er vejen frem
Lars Jacobsen understreger, at udviklingen i øjeblikket går utroligt stærkt på e-reader-markedet, og at flere store spillere er på vej med læsere. Og netop det er også en grund til at beholde sparepengene på kontoen lidt endnu.
  – Amazon lancerer sin nyeste e-reader, Kindle DX, i Danmark i løbet af 2010, og Apple er også på vej med en e-reader. Hvilken e-reader der kommer frem med lige præcis de features, som studerende skal bruge, er det derfor endnu meget svært at sige, påpeger han.
   På Statsbiblioteket har Ellen Knudsen indtil videre haft ganske lidt tid til at lege med sin nye Amazon Kindle og tør heller ikke spå om, hvorvidt den ene eller anden e-reader bliver standard. Men at meget mere materiale vil blive elektronisk, tør hun godt love.
  – Vi køber stadigvæk papirbøger, men hvis man kigger på hele universitetets indkøb, viger papirtitlerne i øjeblikket hurtigt til fordel for de elektroniske udgaver. Nogle er til download, og nogle kan endnu kun læses på en pc, men det er helt klart den vej, det går, siger hun.
   Hun forklarer, at fordelen ved den elektroniske bog er, at den kan hentes døgnet rundt og uafhængigt af, om andre allerede har lånt den pågældende titel.
  – Jeg tror, vi kun har set starten af udviklingen med elektroniske bøger, og for eksempel de engelske universiteter er meget længere fremme end os. Udfordringen er så selvfølgelig at finde den helt rigtige læsemulighed, så man ikke behøver at printe hele bogen bagefter. De elektroniske bøger er fremtiden, e-readerne skal bare finde en form, så forskere og studerende også kan bruge dem, siger hun.

 

Amazon Kindle

Amazon Kindle belv frigivet på det danske marked den 19. oktober. Kan købes på www.amazon.com for cirka 2000 danske kroner. Vi har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Amazon Kindle om den netop lancerede e-readers brugbarhed for universitetsstuderende.
Læs Campus’ anmeldelse af den nye Amazon Kindle: "Let for læsere -svært for studerende"