I Aarhus Universitets hovedbygning - indviet 11. september 1946 - blev der i kælderetagen indrettet køkken og spisestuer. Spisestuernes leder gennem de 18 år i Hovedbygningen var Christa Rasmussen. Stuerne i Hovedbygningen blev anvendt indtil efteråret 1964, hvor Studenternes Hus med Stakladen og Kaffestuerne blev taget i brug.
Skønt "Spisestuerne" i Hovedbygningens kælder altså var i flertalsform, er der ingen af de informanter, som Universitetshistorisk Udvalg i 2010 har rettet henvendelse til, som erindrer, at der i kælderen skulle have været mere end én spisestue - dette uagtet, at officielle bygningstegninger gennem perioden angav, at der var to. På et tidspunkt henne i 1950'erne var der dog med sikkerhed to, idet der til lærerne blev indrettet en særlig spisestue i stueetagen. Også denne fik leveret mad fra køkkenet i kælderen.
Også før 1946 havde der været mulighed for at købe en kop kaffe og kage samt et blødkogt æg. Læs mere om bespisningsforholdene i Aarhus Universitets første bygning.
Herunder pluk fra spisestuernes historie i Hovedbygningen
EFter 1964, hvor der ikke længere var spisestuer i Hovedbygningen, er et væld af spisestuer skudt frem - nu oftest i daglig tale under betegnelsen "kantiner". Dem ser vi på en anden gang.