Aarhus Universitets segl

Stort behov for kurser i studieteknik

En nystartet konsulentvirksomhed tilbyder betalingskurser i studieteknik, og de studerende strømmer til. Der er for lidt hjælp at hente på universitetet, mener Studenterrådets formand.

Af Louise Debois og Astrid Hellerup Madsen
ldn@adm.au.dk / ahm@adm.au.dk


For få uger siden trådte mere end 6000 nye bachelorstuderende for første gang ind i de auditorier og undervisningslokaler, der danner rammen om de næste mange år af deres liv. Ud over festerne, fredagsbarerne og foreningsarrangementerne kan de også se frem til at skulle tilbringe en stor del af tiden på læsesalen, til forelæsninger og i læsegrupper. Og det kan nemt føre til frustrationer og kronisk dårlig samvittighed.
 – Behovet for mere og bedre introduktion til studieteknik er stort, og der er ikke hjælp nok at hente fra universitetet og de enkelte institutter, mener formand for Studenterrådet Svend Dyrholm.
 – Universitetet skal give folk en hel uddannelse, og kendskab til studieteknik er simpelthen nødvendigt for at komme godt i gang med og igennem en universitetsuddannelse, siger han.

Sagen i egen hånd
At behovet for studieteknik blandt de studerende er stort, kan statskundskabsstuderende Theo Christensen bekræfte. Sammen med Thomas Phillipsen, der læser psykologi, har han startet konsulentvirksomheden Synergic, der bl.a. udbyder kurser i studieteknik. De to kandidatstuderende afholdt i foråret et firetimers skrivekursus for 25 statskundskabsstuderende.
 – Tilbagemeldingerne var virkelig positive. Selvom mange af deltagerne havde læst et par år på universitetet, hjalp det dem i de efterfølgende eksamensopgaver. Og hvis folk, der har læst på universitetet i flere år, kan lære noget essentielt nyt om studieteknik på fire timer, må der virkelig være et stort potentiale hos de helt nye studerende.
  Derfor udbyder Synergic nu også heldagskurser i studieteknik til nystartede studerende, og til oktober regner man med at kunne fylde fire hold á 20 studerende – alene fra Statskundskab.

Burde være universitetets ansvar
– Idéen til kurserne kommer fra vores egne erfaringer. Det første lange stykke tid på universitetet var præget af stor frustration, fordi vi oplevede, at vi ikke fik nok ud af de timer, vi læste, og det var svært at sortere i stoffet. Det vil vi gerne hjælpe andre til at blive bedre og hurtigere til, fortæller Theo Christensen og Thomas Phillipsen.
  De henvendte sig i foråret til forskellige foreninger og institutter på universitetet for at høre, om de var interesserede i et samarbejde omkring kurserne. Svaret var nej:
 – Holdningen på universitetet er lidt den, at man ikke skal komme og ændre noget – at det, vi plejer at gøre, er godt nok, men det er ærgerligt, både for universitetet og de studerende, siger Theo Christensen.
  Svend Dyrholm mener, at Synergics kurser er et godt og nødvendigt initiativ. Men han påpeger samtidig, at det er problematisk, at de studerende er nødt til at bruge penge på det.
 –Uddannelse i Danmark er gratis. Derfor kan det ikke være rigtigt, at de studerende selv skal dække økonomisk der, hvor uddannelserne er utilstrækkelige, siger han.


Læs mere i artiklerne " Studiestart kan ramme som et knytnæveslag " og " Man skal lære at være universitetsstuderende … "