Aarhus Universitets segl

Festforeninger i hård træning


Af Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk

 

– 30 sekunder, kom så, giv alt hvad du har i dig.
Mens sekunderne langsomt tikker ned på tidtagerens stopur, bliver der hevet i årerne, bundet fra flaskerne og løbet rundt på græsset, mens en lille gruppe indpiskere skriger og dirigerer roningen med armsignaler, så den studerende kan komme nogenlunde lige over den smalle sø.
Med tre uger igen til kapsejladsen på Universitetssøen, også kendt som ”kampen om det gyldne bækken”, har de udvalgte festforeningers hold allerede længe været i fuld træningslejr i det skidengrønne vand midt i parken.
Konkurrencen, som i år løber af stablen den 7. maj, går i al sin enkelthed ud på, at 5 medlemmer fra hver af de udvalgte 12 festforeninger dyster om, hvem der efter tur hurtigst kan ro over søen, bunde en øl, løbe ti gange rundt om flasken, ro tilbage igen og give stafetten videre til den næste.
Denne vandbårne ølstafet har de sidste par år samlet mellem 12.000 og 15.000 tilskuere og kan vel godt kaldes den største århusianske studenterbegivenhed.
Da CAMPUS kigger forbi, sådan en helt almindelig aprilkold torsdag eftermiddag, er teologerne netop ved at pakke træningsøl og gummibåd sammen, mens de forsvarende mestre fra medicin tager de første ture i deres nyeste fartøj med specialfremstillede stål-dele.
– Gummibåde er ikke bygget til det, vi udsætter dem for. Først brækker man plasticårerne. Når de er blevet forstærket, så ryger plastic-åregaflerne. Nu har vi fået en smed til at dreje nye stål-åregafler til os, og så bliver det næste vel, at vi flår hele båden fra hinanden. Når vi ringer til bådfabrikanterne og spørger, om de ikke har en model, der kan holde til det, vi gør ved bådene, synes de fleste, at vi er vanvittige, forklarer en af medicinerne, mens de sidste skruer bliver sat på plads.
Medicinerne har roet og drukket før. Men på grund af den skadede båd er dagens træning første gang, hvor de skal ”samle hele pakken”, som festforeningsformanden formulerer det.
– Selvfølgelig kan vi mærke presset. Vi vil bare vinde det gyldne bækken endnu et år, og indtil videre kan vi alle sammen bunde en øl på under fem sekunder, så det er jo en god start, smiler Nadja Rasmussen.  

Læs mere om det arbejde, som festforeningen Umbilicus lægger i det store arrangement

Læs mere om de regelændringer, der skal gøre dette års kapsejlads så fair som muligt