Aarhus Universitets segl

250 mio. kr. til bedre kræftbehandling

Det første spadestik til det Nationale Center for Partikelterapi er et stort skridt nærmere, efter at A.P. Møller Fonden har bevilget 250 mio. kr. til centeret. En meget vigtig bevilling for dansk forskning i avanceret stråleterapi til kræftpatienter, siger dekan Allan Flyvbjerg.

Med partikelterapi i Danmark slipper kræftsyge børn for at rejse til udlandet for at blive behandlet. (Foto: Michael Harder, Aarhus Universitetshospital)
Med partikelterapi i Danmark slipper kræftsyge børn for at rejse til udlandet for at blive behandlet. (Foto: Michael Harder, Aarhus Universitetshospital)

Mere præcis stråling, færre bivirkninger og bedre overlevelse. Det er de lovende perspektiver ved behandling med partikelterapi til kræftpatienter. Med en generøs donation på 250 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden er man nu et stort skridt nærmere i processen med at få partikelterapi til Danmark. 

”Der er stor grund til at takke fonden, så vi nu kan realisere den visionære plan, som gør det muligt at tilbyde avanceret kræftbehandling i absolut verdensklasse,” siger dekan Allan Flyvbjerg, Aarhus Universitet.

For nyligt afsatte regeringen 275 mio. kr. til centeret på finansloven. Med de to bevillinger er der ifølge Allan Flyvbjerg nu sikkerhed for, at projektet bliver etableret i Aarhus. Det er cirka et år siden, at et enigt internationalt ekspertudvalg anbefalede, at Aarhus blev hjemsted for et nationalt center for partikelterapi.

Centeret vil kunne behandle op i mod 1.200 patienter om året med den mest moderne form for strålebehandling.  Det gælder børn med kræft, der i dag typisk behandles i udlandet, og også mange voksne med kræft. Også forskning i partikelterapi vil blive højt prioriteret i det kommende center, og forskerne har allerede kontakt med en række andre lande, der er interesserede i at samarbejde om forskning og uddannelse på området.                                                        

Stærkt forskningsmiljø

Det aarhusianske forskningsmiljø i stråleterapi er det største i Skandinavien. Netop det tætte samarbejde om forskning og behandling har været vigtig for placeringen i Aarhus:

”I Aarhus har man allerede skabt et unikt miljø omkring avanceret stråleterapi, hvor behandling og forskning går hånd i hånd. Og det er disse eksperter og den synergi, som vi skal bygge videre på, når det nationale center for partikelterapi skal realiseres,” siger Allan Flyvbjerg.

Internationale eksperter anbefalede Aarhus

Danmark er et af de få lande i hele verden, der har lavet en national strategi for indførelse af partikelterapi.

Det er også første gang i Danmark, at placeringen af en højt specialiseret medicinsk behandling er afgjort på baggrund af et uafhængigt, internationalt ekspertpanel. Det vidner om, at faglig kvalitet vægtes højest, og at økonomiske hensyn vurderes i et langsigtet perspektiv, mener Cai Grau, der professor ved Aarhus Universitet og overlæge på Aarhus Universitetshospital.

”Vi har allerede en projektorganisation på plads. Nu gælder det om at få indkøbt det mest moderne udstyr, som kan levere den absolut bedste kvalitet og opgraderes efterhånden, som der kommer nye løsninger.”, siger Cai Grau.

Selve byggeriet i Skejby starter så snart leverandøren er på plads.


Læs mere

På hjemmesiden for Aarhus Universitetshospital kan du læse mere om forskning i og behandling med partikelterapi.  


Fakta 

  • Regeringen har i finansloven bevilget 275 mio. kr. 
  • Aarhus Universitet og Region Midtjylland stiller henholdsvis 25 mio. kr. og 50 mio. kr. til rådighed til projektet. 
  • Det resterende beløb op til den samlede ramme på 700 – 800 mio. kr. søges dækket af flere private fonde.

 


Yderligere oplysninger 

Dekan Allan Flyvbjerg
Aarhus Universitet, Health
Telefon: +45 8715 2034 /+45 5177 9548
dekan@sun.au.dk

Professor, overlæge Cai Grau
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og 
Aarhus Universitetshospital, Onkologisk Afdeling D, NBG
Telefon: 8949 2553
cai@oncology.dk