Aarhus Universitets segl

En overraskende opgradering

Voksende underskud tvang sidste år Studenterhus Århus til at bytte havudsigt og rummelige omgivelser ud med små lokaler i Stakladen og byggerod. Men allerede nu er alle enige om, at det var en rigtig god ide.

De gamle lokaler på Toldboden var for dyre og lå for langt væk fra alting. Foto: Lars Kruse | AU Kommunikation

Umiddelbart virker det, som om Studenterhus Århus har taget et lokalemæssigt skridt i den helt forkerte retning. For et lille år siden lå huset, der skal rumme alle de århusianske studerende, i en statelig murstensbygning på Toldboden. Blot et stenkast fra Åboulevarden og med havudsigt fra første parket og facader dækket af efeu.
Men så besluttede Studenterhuset at flytte til umiddelbart langt mindre prangende lokaler på Nordre Ringgade. Kontorerne er mindre, baren ligger midlertidigt i kælderen, og den nyrenoverede koncertsal i dagtimerne som   kantinen i Stakladen.
Og det var da i første omgang heller ikke af egen fri vilje, at Studenterhuset flyttede.

”For langt væk fra alting”

Huslejen på Toldboden var nemlig tårnhøj. Ifølge Anne Thorø Nielsen, der er direktør for Studenterhus Århus, lå den på flere millioner kroner. Selv med støtte fra kommunen og private sponsorer, viste beløbet sig at være stærkt begrænsende.
– Det lagde et stort finansielt pres på os. Vi havde problemer med huslejen, og der var en masse aktiviteter, vi ikke kunne lave, selv om vi meget gerne ville, siger Anne Thorø Nielsen.
Ud over pengeproblemet var hagen ved den billedskønne placering, at de studerende ikke rigtig brugte Studenterhuset i det daglige. Så med høje omkostninger og lave besøgstal, besluttede Studenterhus Århus’ bestyrelse sidste sommer at flytte op i Stakladen på Aarhus Universitets grund, selv om den nye placering ifølge direktøren indebar en anden fare: at huset kun blev for universitetet.

Flytningen gav fremgang

– At vi flyttede midt ind på universitetet, gjorde det ekstra vigtigt at slå fast, at Studenterhuset ikke
er en AU-ting, men en institution til gavn for alle aarhusianske studerende, siger Anne Thorø Nielsen.
Men de første erfaringer efter flytningen viser, at det faktisk er gået lige modsat. Besøgstallene er steget kraftigt. Og huset bliver stadig brugt af alle studerende, siger Anne Thorø Nielsen. Hun bakkes op af Jeppe Høj Christensen, som er studerende ved VIA University College i Aarhus og dermed en af dem, som Studenterhuset frygtede at skræmme væk.
– En masse studerende er begyndt at indse, at det er et sted for alle, og at det er et virkelig fedt sted for alle studerende i Aarhus, siger han.


 

Studenterhus Århus

Studenterhus Århus åbner officielt den 1. juni 2011, men allerede nu er de nye lokaler fyldt med liv og vil blive taget i brug, efterhånden som de bliver bygget om. Læs mere om Studenterhus Århus på: studenterhusaarhus.dk