Aarhus Universitets segl

En sørøver, en livlæge og en rimsmed

Folkeuniversitetet og Aarhus Universitet hiver forskerne ud af deres auditorier og ned i byens rum for at sprede de gode historier fra 1700-tallet. Århundredets Festival hedder initiativet, der løber af stablen den 9.-18. marts.

En række arrangementer har den seneste tid varmet op til Århundredets Festival. Her gælder det lanceringen af bogen ”1700-tallet sort på hvidt” den 30. januar på Aarhus Universitet. Foto: Søren Kjeldgaard

Se livlægen Struensee blive interviewet af journalist Niels Krause-Kjær i Musikhuset, lær om ”løsagtige fruentimmere” på Kvindemuseet eller hvad med speedforedrag i Domkirken?    
Med 200 arrangementer fyret af på 10 dage fra den 9.-18. marts får østjyderne muligheden for at berige sig med viden om 1700-tallets finurlige verden milevidt fra skolebænken til Århundredets Festival i Aarhus.
– Forskningsformidling kan være en lige så stor kulturel
oplevelse som det at gå til en
koncert eller i teatret. Det vil vi gerne vise ved at præsentere forskerne i nye rammer og placere dem side om side med operasangere og skuespillere, fortæller Trine Bang, festivalkoordinator ved
Folkeuniversitetet.

Prorektor: Jeg glæder mig

På Aarhus Universitet er prorektor Søren E. Frandsen begejstret. Han håber, festivalen vil være med til at brande universitetet som et sted med levende og utraditionel formidling.
– Det er jo et fælleskulturelt arrangement, som har alle de store kulturinstitutioner i Aarhus med. Det betyder, at vores gedigne forskningsformidling får tilsat stor underholdningsværdi, fortæller han og fremhæver universitetets samarbejde med den formidlingsstærke medarrangør Folkeuniversitetet.
– Jeg må sige, at jeg er meget imponeret af professionalismen omkring planlægningen og omfanget af aktiviteterne med de mange involverede aktive, siger Søren E. Frandsen, der personligt glæder sig til Historiske Talkshows i Musikhuset og forskerdebatterne i Stakladen.

Sørøvere til børnene, værtshussang til de voksne

Festivalen byder på noget for en hver smag. De mindste kan for eksempel møde kaptajn "Ding Dong" i Den Gamle By. Som 12-årig blev han kidnappet af sørøvere, men blev bidt af det og endte med at hærge de caribiske vande i mange år. En sand historie!
Den mere modne del af befolkningen kan blandt andet tage med to af århundredets vittigste hoveder, lyrikeren Ambrosius Stub og den sprutglade rimsmed Johan Hermann Wessel, på værtshus i Thorups Kælder.
Er man af den lidt mere finkulturelle slags, er der også Mozart og Bach på programmet.
– Folkeuniversitetet har i mange år arbejdet med at præsentere forskningen som det, den er, nemlig fyldt med gode historier. Her bliver forskning formidlet på et niveau, så alle uanset alder og uddannelse kan blive grebet af den, siger Trine Bang.

Læs mere om festivalen og se program på aarhundredetsfestival.dk