Aarhus Universitets segl

Folketinget åbner for IHA-fusion

Et flertal i Folketinget har netop sagt ja til en fusion mellem Ingeniørhøjskolen i Århus og Aarhus Universitet.

Farvel til tvangsfusion med VIA. Goddag til den ønskede sammensmeltning med Aarhus Universitet.
Sådan er situationen for Ingeniørhøjskolen i Århus, efter at et folketingsflertal har nikket ja til at ændre loven, så institutionen kan fusionere med universitetet i stedet for som planlagt at blive en del af VIA University College inden 2014.  
Ove Poulsen er både rektor på Ingeniørhøjskolen og direktør for Aarhus School of Engineering, som er det eksisterende samarbejde om ingeniør-kandidatuddannelser mellem Aarhus Universitet og Ingeniørhøjskolen i Århus. Han lægger ikke skjul på, at han ser universitetet som den rigtige fusionspartner for Ingeniørhøjskolen.
– En fusion er central for Ingeniørhøjskolen. Den vil sikre, at højskolens diplomingeniøruddannelser sikres en bedre udviklingsbasering med rod i fremragende ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet, siger han.

Ingen forskel fra dag et

Den betragtning er Thomas Vosegaard enig i. Han er både lektor på Kemisk Institut og studieleder på Aarhus School of Engineering. Han forklarer, at arbejdsdelingen i dag er sådan, at Ingeniørhøjskolen selv tager sig af de fleste diplomingeniøruddannelser – de første tre års studier – mens det fælles samarbejde i Aarhus School of Engineering tager sig af civilingeniøruddannelserne – de to års kandidatuddannelse. 
– Universitetet kan tilbyde Ingeniørhøjskolen forskernes viden og dybe specialisering, som bliver nødvendig i fremtiden, fordi de nyuddannede i højere grad får udviklingsopgaver i deres ansættelser. De studerende kommer nok ikke til at mærke forskel fra dag et, fordi vi allerede har udbygget samarbejdet så meget som muligt, men på sigt vil det have stor betydning, at vi bliver en enhed. Ingeniørhøjskolen på den anden side kommer med en yderst professionel tilgang til udvikling af undervisningen og en lang tradition for et tæt samarbejde med erhvervslivet, som vi på universitetet godt kan lære noget af og bygge videre på, siger Thomas Vosegaard.
Næste skridt for de to institutioner er, at bestyrelserne skal forhandle et såkaldt ”fusionsgrundlag” på plads.
– Det bliver hårdt arbejde, men jeg tror ikke, det bliver svært. Der er godt nok mange ting, vi skal tænke over i processen, men det eksisterende samarbejde betyder, at de to enheder er meget tættere på hinanden end normalt ved fusioner, siger Ove Poulsen.