Aarhus Universitets segl

Fremtidens folketing: 89 mandater og ingen partier

”Demokratidebatten” under dette års MatchPoints Seminar bød på flere uortodokse forslag til, hvordan det danske demokrati kan forbedres.

Sognepræst og samfundsdebattør Sørine Gotfredsen var en af dem, der til ”Demokratidebatten” foreslog at ændre demokratiets spilleregler. Hun vil hæve aldersgrænsen til Folketinget fra 18 til 50 år. Foto: Roar Lava Paaske | AU Kommunikation

En hær af politikere, kommentatorer og professorer var hentet ind for at debattere det danske demokratis udfordringer ved ”Demokratidebatten” torsdag den 12. maj på Aarhus Universitet til MatchPoints 2011. I alt bestod panelet af 17 meningsdannere, der blandt andet skulle tage stilling til, om demokratiet er socialt skævvredet, om medierne truer demokratiet, og om folkeskolen er for dårlig til at uddanne demokrater.
Debatten, der var arrangeret af Aarhus Universitet i samarbejde med Folkeuniversitetet, fremprovokerede en række kontroversielle og alternative forslag til, hvordan vi fremtidssikrer vores forjættede demokratiske styreform.

Luk partierne

Liberal Alliances Mette Bock ønskede for eksempel at nedlægge partierne og i stedet lade hvert folketingsmedlem repræsentere sig selv.
– Ingen tør melde sig ind i et politisk parti, fordi man skal tage hele pakken og sælge sin sjæl. I virkeligheden burde man lukke partierne og lade borgerne stille op som dem, de er.
Endnu mere radikal var finansmanden Asger Aamund med sit forslag til, hvordan man hæver politikernes niveau.
– Hvis vi vil være sikre på at få de bedste politikere ind, så lad os sætte antallet af mandater ned fra 179 til 89, fordoble deres gage, give dem hver en akademisk sekretær og en skrivesekretær og så sætte spærregrænsen op til 5 procent, lød hans bud.

Aldersgrænse til Folketinget

Debattør Sørine Gotfredsen var heller ikke bleg for at tordne mod politikernes inkompetence.
– Hvor er alle de dannede, vidende åndsmennesker i Folketinget? Politikerne skal være noget andet end os. De skal være klogere og mere vidende, og så skal de ikke i Folketinget, mens de er for unge. Vi skal respektere politikerne, men de skal også være nogen, vi kan respektere, sagde hun.
Som en løsning foreslog hun, at medlemmer af Folketinget skal være fyldt 50 år.  
I den otte mand store politikergruppe i aftenens panel ville det betyde, at kun Enhedslistens Per Clausen og Liberal Alliances Mette Bock ville få adgang til Christiansborg.


 

Sagt under ”demokratidebatten”

– Vi har fået eliteoffentligheder som TV2 News, der laver interviews på flere timer, men engang imellem kommer man til at tænde for det, de laver kl. 22.00. Det er som at stikke hovedet ned i et lokum. Her skal man høre om en eller anden, der har fået leverbetændelse af at spise kiksekage i Nordjylland, og det er jo det, de sender ud til hele Danmark.
Redaktør på Information Rune Lykkeberg

– Det dur ikke, at vi først får samfundsvidenskab i 8. klasse. Forleden spurgte en klassekammerat: ”Hvem er egentlig vores statsminister, er det ikke hende Løkke?”
Marie Chaudhri fra Danske Skoleelever

– Vi skal droppe den her idyllisering af de gamle dage. Punkt 1: De unge har sgu aldrig læst aviser. Punkt 2: Ja, der var flere, der meldte sig ind i partierne for 40 år siden, men dengang fik man jo en kulspand i hovedet, hvis man nægtede.
Journalist Niels Krause-Kjær