Aarhus Universitets segl

Frit en forsker: Valgkamp i kroppen

Spørgsmål: Er det usundt for en politiker at føre valgkamp?

Illustration: Louise Thrane Jensen

Svar:

Bobby Zachariae,
Professor i psykologi.

– Nej. Generelt er det rimelig ufarligt. Man kan godt leve med søvnmangel og meget hårdt arbejde, så længe det er overskueligt. Der er jo en deadline på en valgkamp. En politiker i valgkampen har i høj grad indflydelse på og kontrol over det, vedkommende laver, og det er nogle af de faktorer, som har betydning for, hvor stressende det er. En valgkamp belaster selvfølgelig de involverede på kort sigt, men på lang sigt har det ingen betydning.

Tværtimod tror jeg faktisk, at det er enormt givende for en politiker at føre valgkamp. De fleste politikere glæder sig formentlig til valgkampen. Her får de mulighed for for alvor at arbejde sammen med deres kollegaer, og for én gangs skyld får politikerne lov til at komme ud og diskutere med deres vælgere. Under valgkampen har man virkelig mulighed for at påvirke noget. Derfor oplever politikerne det som meningsfuldt og spændende. Det opvejer i høj grad de gener, der er i form af søvnmangel samt større krav og udfordringer. Mennesket er meget robust og kan sagtens klare kortere perioder med søvnmangel. Det er der ingen problemer i. Når man snakker om stress, er det længerevarende påvirkninger, hvor kravene til én overstiger ens ressourcer. En valgkamp er udfordrende, men det er ikke en "stresser" i klassisk forstand. Det vil i stedet være berigende for mange.

Er det en fordel at være i god fysisk form, når man fører valgkamp?

– Hvis man har flere fysiske ressourcer, klarer man formentlig valgkampen bedre. Når man er blevet interviewet 20 gange, er der større risiko for, at man laver fejl næste gang, hvis man er i dårlig fysisk form. Så er man ikke helt så skarp. Det påvirker også ens performance, hvis man ikke får lov til at restituere en gang imellem. Derfor er det vigtigt, at politikerne sover godt,     når de endelig sover i løbet af valgkampen.