Aarhus Universitets segl

Hun giver forskere gejsten tilbage

Kampen om de eksterne midler er benhård og kompliceret. Adriënne Heijnen viser vej i junglen og skaffer penge – og begejstring – til forskerne.

Hvad enten man kan lide det eller ej, er de eksterne midler nødvendige for universitetets overlevelse. Konkurrencen bliver hårdere og hårdere, og vi skal hele tiden finde nye veje, siger Adriënne Heijnen, videnskabelig koordinator på Business and Social Sciences. Foto: Roar Lava Paaske | AU Kommunikation

For bare ti år siden var det ikke så besværligt. Forskeren satte sig ved sit skrivebord, skrev uden det store bøvl en ansøgning om ekstern bevilling – og fik den ofte. Sådan er det ikke længere. Konkurrencen om de eksterne forskningsbevillinger er blevet så hård, og ansøgningsproceduren så kompliceret, at de fleste forskere sukker ved tanken om papirarbejdet. Det kender Adriënne Heijnen alt til. Som videnskabelig koordinator på Business and Social Sciences er hun ansat til netop at hjælpe forskerne med at hive de vigtige eksterne bevillinger hjem.
– Forskerne har ikke altid tiden og overskuddet til at sætte sig ind i, hvordan de får fat i de eksterne midler til deres forskningsprojekter. Der kommer jeg ind i billedet. Jeg har et overblik over, hvad der rører sig forskningspolitisk både nationalt og internationalt, og kan derfor hjælpe med at vinkle projekterne, så de har større chance for at få forskningsmidler. Samtidig kan jeg finde fonde og finansieringsmuligheder, forskerne ikke kendte i forvejen, fortæller hun.

Nyttig forskning

Adriënne Heijnen har selv været forsker. Hun har en ph.d. i antropologi fra Aarhus Universitet og har arbejdet med forskningsmanagement i forskellige europæiske organisationer. Hun har selv evalueret ansøgninger og ved derfor noget om, hvad der skal til for at åbne posen med pengene.
– Man skal være på forkant med de nyeste trends inden for forskning. Samtidig stilles der større og større krav til, at forskningen skal have en nytteværdi for samfundet. For nogle forskere betyder det, at de skal tænke deres forskning på en ny måde og for eksempel se sig om efter nye samarbejdspartnere, siger Adriënne Heijnen.
Det kan godt være en udfordring for forskerne. Men når de banker på Adriënne Heijnens dør for at få nye øjne på projekterne, får de ikke trukket noget ned over hovedet. Samtalen tager form af coaching, hvor forskeren selv er med til at udvikle ideerne.
– Mange bliver glade for demuligheder, der viser sig, når vi sammen finder nye vinkler på deres forskning. Der er nogle, som ikke har fået finansiering gennem mange år, og pludselig er der hul igennem. Det er en stor tilfredsstillelse at se, hvordan forskere, der måske var kørt lidt fast og ikke kom videre i deres forskning, pludselig får gejsten tilbage, siger Adriënne Heijnen.

Brobygger

Støtte til forskerne handler ikke kun om at hive penge hjem. Det handler også om at finde veje til ny og banebrydende forskning, understreger Adriënne Heijnen, der formelt set er TAP, men opfatter sig selv som en mellemting mellem en TAP og en VIP. Forskerbaggrunden er afgørende for hendes funktion.
– Jeg forstår forskernes tankegang og kan bygge bro mellem forskerverdenen og forskningspolitikken. Min antropologiske baggrund giver mig redskaber til mine interviews med forskerne, og samtidig er jeg som antropolog vant til at arbejde tværfagligt, siger hun. Af og til savner Adriënne Heijnen dog selv at dykke ned i forskningen.
erfor gør hun det også i sin fritid. Hun er netop i færd med at
udgive en videnskabelig bog om antropologiske vinkler på drømme. Ja, dem man har om natten. Bevillingerne til bogen har hun selv skaffet.