Husk at få den rigtige løn
Studerende i studiejobs, der bruger deres studiemæssige kompetencer bør undersøge, om de får den rigtige løn. Det siger Tenna von Cappeln og Øjvind Vilshøj fra henholdsvis fagforeningerne SUL og DM.
Hvor studierelevant er det, du laver på dit studiejob? At lave kaffe, kopiere eller lange lakridspiber over disken på en tankstation er ikke akademisk arbejde. Men det er det, hvis du bruger redskaber fra din uddannelse, og hvis du gør det, skal virksomheden også betale dig for det.
– Hvorvidt man bruger sine studiemæssige kvalifikationer, bør være en afvejning i procent. Hvor mange procent af tiden bruger du på kontorarbejde, og hvor mange procent bruger du på akademisk arbejde? spørger Øjvind Vilsholm, forhandlingskonsulent hos fagforeningen DM (Dansk Magisterforening).
Rigtig mange studentermedhjælpere er ansat på HK-overenskomst. HK-overenskomster er hovedsageligt for kontorfunktionærer og dækker også studerende, der arbejder med en eller anden form for kontorarbejde.
– Det kan være svært at vurdere, selv akademikere laver jo kaffe fra tid til anden. Men hvis du har en BA-grad, og procentdelen af akademisk arbejde er tilstrækkelig høj, bør du måske i stedet være på en AC-overenskomst, uddyber han.
Du kan ændre din løn
AC står for Akademikernes Centralorganisation, der er hovedorganisation for de akademiske fagforeninger og koordinerer overenskomstforhandlingerne for akademikere. Og hvilken overenskomst, du er under, betyder meget i forhold til din løn. For lønforskellen er stor. På en HK-overenskomst er lønnen for studentermedhjælpere cirka 110 kroner i timen, mens den for AC’er er på godt 149 kroner. Men det kan være svært at afgøre, hvorvidt man burde være på en AC-overenskomst. Det er noget, arbejdsgiveren afgør i første omgang.
– Mange studentermedhjælpere ved ikke, hvilken overenskomst de er ansat under. Typisk står det i stillingsopslaget, og det skal i hvert fald stå i din ansættelseskontrakt. Hvis du vurderer, at du overvejende laver akademisk arbejde, men er ansat på HK-overenskomsten, kan du tage en snak med din arbejdsgiver for måske at få det ændret, siger Øjvind Vilsholm.
Spørg din fagforening
Hvis du er i tvivl, om du får den løn, der modsvarer dine kvalifikationer og dit arbejde, kan du kontakte din fagforening. SUL er en fagforening for studentervejledere, -undervisere og -medhjælpere, som du også kan henvende dig til, hvis du vil undersøge dine vilkår nærmere.
– Man skal være særligt opmærksom på sin løn, hvis man bruger sit studium i sit arbejde, og hvis man har en bachelorgrad, forklarer Tenna von Cappeln, der er formand for SUL.
SUL har længe kæmpet for højere løn til akademiske studerende i studiejobs. De har forhandlet med Finansministeriet om at klarlægge, at hvis den studerende har en bachelorgrad og bruger sine akademiske kompetencer, bør de også have løn efter det.
Genvej til nyt studiejob
Projektzone.dk er blevet til AU Jobbank. Her kan du finde jobopslag fra virksomheder, som specifikt søger studerende. Siden drives af Moment i samarbejde med ASB Karrierecenter og samler alle jobbanker på AU under et. Læs mere på www.jobbank.au.dk
Gode råd om studiejob
Pres dig selv: skift job
– Alle jobs giver forskellige kompetencer, du kan tage med i dit senere arbejdsliv. Men fem år i det samme job er ikke optimalt, da du efter et stykke tid ikke opnår flere nye kompetencer. Så selv om du er glad for dit job, så pres dig selv efter noget tid til at skifte til et andet job, og med tiden gerne et, hvor du også bruger dine studiekompetencer.
Thomas Elmegård, redaktør hos Moment
Hav styr på din kontrakt
– Hvis det ikke er skrevet ind i din kontrakt, har du kun ret til løn under sygdom, hvis du er ansat inden for handel eller kontor og arbejder mindst 8 timer om ugen. Gør dig selv en tjeneste: Aftal faste arbejdsdage med din arbejdsgiver, hvis det er muligt. Hvis du kun har en aftale om et ugentligt timeantal, men ikke faste arbejdsdage, kan du ikke melde dig syg fra arbejdet, og derfor er det svært at få løn under din sygdom.
Øjvind Vilsholm, forhandlingskonsulent, DM
Tal med arbejdsgiveren
– I første omgang opfordrer vi den studerende til selv at tale med sin arbejdsgiver om løn. En fuldtidsansat bachelor på fuld tid ville få 23.946,70 kroner om måneden inklusive pension, hvis vedkommende er ansat i staten. Regnet ud på i timeløn er det cirka 145 kroner, og det er i hvert fald et argument for, at man bør få en tilsvarende løn som studerende i deltidsjob. Hvis arbejdsgiveren stadig stejler, skal man tale med os eller eksempelvis DM, og så går vi i fællesskab i dialog med arbejdsgiveren.
Tenna von Cappeln, formand for SUL