Aarhus Universitets segl

I 2013 vil jeg…

Når 2012 bliver til 2013, griber mange chancen for at viske tavlen ren og ændre på små og store problemer i hverdagen. For mange betyder det et farvel til smøgerne (i hvert fald for en stund), et medlemskab i et fitnesscenter eller et ønske om at sprede lidt mere kærlighed.

Tal fra Google1 viser, at der hvert år i januar er et signifikant højere antal søgninger på ordet fitness i forhold til resten af året. Det kunne tyde på, at når vi begynder på et friskt, nyt år, ønsker mange sig en bedre udgave af sig selv. Om det dalende antal søgninger de resterende måneder så er udtryk for dalende motivation til motion, må stå hen i det uvisse. UNIvers har givet studerende på Aarhus Universitet chancen for at få foreviget deres nytårsforsætter for 2013 i denne sidste udgave af avisen og dermed chancen for at bevise, at nytårsforsætter faktisk kan holdes. Fem studerende tog imod udfordringen:
Hvilke forsætter har du for 2013?

Amund Mogstad, HA Almen:
Slut med snus
– Jeg skal holde op med at snuse. Det er en uvane med tobakken og vist også farligt, så jeg ønsker egentlig bare at stoppe. Det går ganske godt på studiet, så der har jeg ingen forsætter endnu. Det vil mere blive sommerforsætter for de kommende semestre. Så jeg skal bare holde op med at snuse.

Mette Grandjean, musikvidenskab:
Op på læsehesten
– Jeg er allerede gået i gang med et af mine nytårsforsætter: Jeg er holdt op med at ryge. Det er svært, men godt. Det er et lidt dårligt tidspunkt lige oven i eksaminerne, men jeg kan lige så godt gøre det nu som senere, tror jeg. I forhold til studiet tror jeg, jeg skal være bedre til at lave læseplan for mig selv. Være bedre til at sætte mig op og læse på læsesalen. Jeg skal finde en, jeg kan sætte mig op og læse med. Jeg har en meget, meget svag rygrad, og det fungerer åbenbart bedst for mig, hvis jeg har nogen at læse sammen med. Nogen, der sidder ved siden af mig. Vi behøver ikke tale sammen. Der skal bare være en ved siden af mig.
– Og så skal jeg lade være med at sige ja til alt, tror jeg. Jeg er meget god af mig og siger ja til mange ting, som jeg måske egentlig ikke har tid til. Så der skal jeg være bedre til at sige nej.

Julie Storm, medievidenskab:
Den klassiske fejl
– I år har jeg bestemt mig for, at jeg ikke skal have nogen forsætter. Det holder alligevel kun to sekunder normalt. Det er en klassisk fejl at lave nytårsforsætter, der ikke holder. Man bliver grebet af stemningen og tænker ”I år skal det være”, og så er det måske ikke den rigtige måde at motivere sig selv på.
– Jeg har prøvet at love mig selv, at jeg ville dyrke mere motion. Det er en klassiker. Det lykkedes faktisk delvist sidste år, så det passer ikke helt, at det ikke altid virker. Jeg må hellere genoverveje, om jeg skal have et nyt nytårsforsæt. Jeg er lige begyndt på studiet, så mit nytårsforsæt kan være, at jeg bliver færdig med specialet til tiden. Ellers er jeg et pænt tilfreds menneske, så jeg har ikke så meget andet, jeg synes, jeg skal ændre.

Dan Nguyen, økonomi:
Bredt mål = større chance for succes
– Hvis jeg skulle have et nytårsforsæt, er det at blive færdig med mit studie. Kan det være et nytårsforsæt ikke at have et nytårsforsæt? Som økonomen i mig vil sige, så er mennesker tidsinkonsistente, så når i morgen bliver i dag, har vi alligevel glemt, hvad vi har aftalt med os selv, og derfor nytter nytårsforsætter ikke noget.
– Det er for hårdt ikke at kunne leve op til de løfter, du lover, så derfor er det vigtigt at sætte et bredt mål. Hvis man skal have et nytårsforsæt, skal det være et bredt mål, ellers bliver man træt af, at man har løjet for sig selv. Jo smallere og mere konkret et mål er, f.eks. det at holde op med at ryge, jo hårdere er det for dig, hvis du ikke lever op til målsætningen. Så skulle jeg have et nytårsforsæt, skulle det være bredt, som f.eks. at sprede mere kærlighed til andre. Det er et forholdsvis ukonkret mål og derfor også nemmere at nå.
– Et bredt mål kunne også være at være mere sund i 2013. Så er der større sandsynlighed for, at jeg lever op til målsætningen og ikke har dårlig samvittighed, når målet for 2014 skal sættes. Sådan tror jeg i hvert fald, en økonom ville se på det.

Cathrine Vad Nørmark, samfundsfag:
Mere begejstring
– Jeg forsøger at finde en begejstring for mine fag. Jeg vil gerne finde mindst to ting, som jeg synes er interessant. Når man er lidt studietræt, kunne det være meget godt at finde lidt motivation for det, man laver. Det er mit nytårsforsæt. Jeg vil også være aktiv og deltagende i undervisningen og få læst mine ting. Det er måske nogle gange det, det kniber lidt med.
– Jeg plejer ikke at have nytårsforsætter, men jeg håber, det virker, og jeg kan blive lidt mere begejstret for det, jeg laver. Jeg har følt motivationen dale de sidste to år, så det kunne jeg rigtig godt tænke mig at få vendt. 

1http://www.google.dk/trends/xplore#q=fitness