Aarhus Universitets segl

Iben Hjejle optager på AU

Elsebeth Egholms krimier om journalisten Dicte Svendsen filmatiseres netop nu i Aarhus, blandt andet i Stakladen på Aarhus Universitet. UNIvers fik lov at være flue på væggen under optagelserne.

I scenen, som blev optaget på Aarhus Universitet, ankommer Dicte i bil og marcherer målrettet ind i Stakladen, hvor hun konfronterer sin datters kæreste Darco med hans kriminelle fortid. Dicte spilles af skuespillerinden Iben Hjejle. Foto: Miso Film / Martin Dam Kristensen
Handlingen i Elsebeth Egholms krimier om Dicte foregår i Aarhus, derfor optages mange af scenerne i tv-serien forskellige steder i byen, blandt andet på Aarhus Universitet. Det er simpelthen for dyrt at bygge alle locations op i et studie, forklarer producent Peter Bose. Foto: Miso Film / Martin Dam Kristensen: Pressefoto fra TV2

Det ligner en helt almindelig dag i Stakladen, hvor 30 studerende sidder og hænger over bærbare computere med notater og æbler flydende på bordene. Men det er det ikke. Pludselig marcherer skuespiller Iben Hjejle ind i kantinen.
I øjeblikket er et filmhold i gang med at filmatisere den aarhusianske forfatter Elsebeth Egholms krimier om journalisten Dicte Svendsen, som i filmatiseringen spilles af Iben Hjejle. Bøgernes handling foregår i Aarhus, og derfor finder mange af optagelserne sted i byen, blandt andet i Stakladen på Aarhus Universitet.

Timers arbejde for få sekunder film

Filmholdet opholder sig i Stakladen i flere timer, selvom kantinen kun skal udgøre kulissen for en scene, der fylder 30-60 sekunder i den færdige tv-serie.
– Sådan er det at lave film. Vi optager maks. 4-5 minutters færdig film på en dag. Det er meget tidskrævende, forklarer Peter Bose, der producent hos Miso Film, der producerer Dicte-serien for TV2.
At så mange af optagelserne foregår ”on location” i Aarhus, er der ifølge producenten heller ikke noget ekstraordinært i.
– Det er en helt almindelig løsning, når vi skal optage en scene på en location, som vi ikke skal vende tilbage til flere gange i løbet af filmen. Det kan ganske simpelt ikke betale sig at bygge en kopi af for eksempel Stakladen i et studie, det vil koste flere hundrede tusinde kroner. De eneste miljøer, vi har bygget op i studiet, er Dictes hjem og redaktionen, som hun arbejder på, forklarer Peter Bose.

Afsløringen af Darcos fortid

I Stakladen sidder Darco, der er kæreste med Dictes datter Rose, bøjet over en bog. Han læser medicin på Aarhus Universitet. Dictes høje støvler klaprer hen over det brune flisegulv. Hun stopper op, men spotter hurtigt Darco og marcherer direkte hen til ham.
– Mit navn er Dicte, jeg er Roses mor. Vi mødtes i går. Har du lige to minutter?
Den efterfølgende dialog er kort og afmålt, for Dicte har nemlig fået færten af Darcos kriminelle fortid, som involverer både handel med hash og biltyverier.
Lina Bach, der er produktionsleder, forklarer, hvorfor den lille scene tager tid at få i kassen.
– Vi bruger først omkring 45 minutter på at sætte rekvisitter og udstyr op på hver location. Så skal scenen øves, så både statister og skuespillere er helt med på, hvordan de skal agere, når kameraet kører. Og i denne scene skal vi både bruge nærbilleder af Dicte og Darco, så vi kan se deres reaktion, derfor skal scenen optages flere gange, forklarer hun.

Kameraet kører

Det giver en del ventetid, som Iben Hjejle fordriver ved at sludre med sminkøren, som under optagelserne nidkært sørger for, at den kendte skuespillers rødblonde pandehår sidder perfekt, at læberne er fugtige og panden mat. Pludselig skratter walkie-talkie-systemet, som mange på filmholdet bærer rundt på.
– Vi gør klar til optagelse. Vi er i startpositioner. Vi er klar. Optagelse, ro. Apparat?
– Kører! – Og værsgo’!
Der lyder et smæld fra clipboardet, og koncentrationen breder sig. Instruktør Jannik Johansen følger nøje med på monitoren og justerer skuespillerne undervejs:
– Iben, vi skal have lidt mere tempo. Vi skal kunne mærke, at du er mor. Vær lidt mere målrettet.
Iben Hjejle nikker og laver rutineret en ny prøve. Hun har tidligere medvirket i film som Mifunes sidste sang, High Fidelity og Blinkende lygter og er desuden kendt fra tv-serier som Klovn og Anna Pihl.
Ud over de to skuespillere og 30 statister er et hold på omkring 20 personer denne dag med til at sikre, at alt klapper, så filmholdet hurtigst muligt kan komme videre til næste location – et pizzeria i Aarhus midtby.


Om tv-serien DICTE

Tv-serien DICTE baserer sig på Elsebeth Egholms krimier om journalisten Dicte Svendsen. Den første roman Skjulte fejl og mangler udkom i 2002, dernæst udkom Selvrisiko i 2004, Personskade i 2005, Nærmeste pårørende i 2006, og i 2008 udkom Liv og legeme. Alle romanerne har Dicte som hovedperson.

Hovedrollen som Dicte Svendsen spilles af Iben Hjejle. Derudover medvirker skuespillerne Lene Maria Christensen, Lærke Winther, Dar Salim, Peter Schrøder og Lars Brygmann.
Tv-produktionen af DICTE koster i alt 70 millioner kroner og er bl.a. støttet af Aarhus Kommune.
DICTE forventes at ramme de danske stuer i løbet af foråret 2013, og serien strækker sig over ti afsnit.