Aarhus Universitets segl

Introforløb rykker sygehuset tættere på auditoriet

Medicin har i år fået koblet et nyt introforløb på første semester. Det nye kursus skal give de studerende en idé om, hvad de kommer ud til på den anden side af studiet.

Ellen Hollands Steffensen læste molekylær biologi, før hun begyndte på medicinstudiet i sommer. Foto: Roar Lava Paaske

Medicinuddannelsen har på dette semester givet debut til et ECTS-behæftet introforløb for de nystartede studerende. Kurset har strakt sig over hele første semester og har undervejs budt på fagfolks oplæg om de store folkesygdomme og en introduktion til sundhedsvæsenets struktur. Ifølge studielederen på medicin, Anne Mette Mørcke, er sigtet med introforløbet at få de studerende til at indse, hvad deres fremtidige job byder på.

– Det er et forsøg på at trække lægeverdenen ind allerede på første semester. Formidlingen af stoffet bliver målrettet de studerende på første semester, hvor de på en måde er lægfolk. Meningen er, at vi vil have dem til at overveje, hvad det vil sige at være læge.


Bedre fornemmelse af lægefaget

Ellen Hollands Steffensen er en af de medicinstuderende, der siden i sommer har haft det nye introforløb til en værdi af 5 ECTS-point. I hendes tilfælde har introforløbet haft den effekt, som folkene bag kurset har håbet på.

– Jeg har fået et bedre indtryk af, hvad jeg kommer ud til, når jeg er færdig, end hvis jeg ikke havde mødt de her læger, som kunne fortælle, hvad de arbejder med til dagligt. Det har givet et virkelighedsbillede, siger 24-årige Ellen Hollands Steffensen.

Introforløbet er selvsagt ikke en dybdegående introduktion til en læges arbejde, og Ellen Hollands Steffensen føler sig dog også langt fra klar til at træde i kitlen endnu.

– Jeg føler mig slet ikke klar til at komme ud på et sygehus. Introforløbet har mere givet mig en forestilling om, hvilken position man kommer i, når man er færdig, men det har ikke været forberedende for mig i forhold til klinisk arbejde.

Praktikophold og introforløb følges ad

For at imødegå de studerendes behov for at stifte bekendtskab med gummihandsker og træsko har man på medicin lagt et lille praktikophold på 3 uger ind på andet semester. Anne Mette Mørcke håber, at introforløbet og det lille praktikophold kan være med til at afbøde chokket, når de studerende skal i turnus.

– Det handler mere om at gøre de studerende klar på, hvad de er gået ind til. Nogle er blevet overraskede, når de kom på det første lange klinikophold: ”Var det det?” Så finder nogle ud af, at det måske ikke er så sjovt at være læge, men så er de ligesom fanget, når de har brugt 4 år på at læse. Det vil vi gerne undgå.