Naturen har svaret
Verden står over for massive klimaproblemer. Iværksætteren og klimaeksperten Gunter Pauli, der for nylig besøgte AU Herning, var ikke i tvivl om løsningen: Vi skal skabe bæredygtige innovationer inspireret af naturen selv.
Vi kan lave tøj af brændenælder. Dyrke shiitakesvampe i kaffegrums. Og udvikle ny teknologi, så mobiltelefoner kan få strøm fra for eksempel vores kropsvarme eller vores stemme. I det hele taget skal vi satse på bæredygtige innovationer inspireret af naturen selv. Sådan lød hovedbudskabet fra den verdenskendte pioner inden for bæredygtighed og iværksætteri, Gunter Pauli, der i slutningen af september holdt forelæsning for et fyldt auditorium på AU Herning.
– Vi skal lære folk i hele verden at reagere på basale behov med ressourcer, der er lokalt tilgængelige. Hermed skabes bæredygtighed, jobs og vækst i samfundet, lød det fra den uortodokse og karismatiske klimaekspert, der krydrede sin forelæsning med masser af retoriske spørgsmål, anekdoter om sine børn – og dramatiske naturvideoer med blomster, der springer ud, og regnskove, der bliver fældet.
Verdens bedste udviklingsafdeling
Gunter Pauli, der er uddannet økonom, har beskrevet sin filosofi i bogen Blue Economy, der er oversat til over 100 sprog og solgt i mere end 90 millioner eksemplarer. I bogen præsenterer han 100 bæredygtige innovationer, som alle frit kan gå i gang med at implementere. Og det har mange mennesker gjort: I dag er flere end 1.000 virksomheder startet op på baggrund af bogen. Esben Vestergård Pedersen, der studerer Business Development Engineer ved AU Herning, læste bogen på sit studium – og fattede straks interesse for de bæredygtige innovationer.
– Naturen er verdens største og bedste udviklingsafdeling – alle strategier og teknologier er testet over 3,8 milliarder år. Er det ikke helt oplagt at bruge naturen som inspiration til at forbedre de teknologier, vi bruger i dag? spørger han.
Iværksætteri for børn
Esben Vestergård Pedersen gik i gang med at undersøge muligheden for at implementere en af bogens bæredygtige innovationer: at dyrke alger på CO2 af røgen fra kulkraftværker. Alger er kendt for deres høje proteinindhold og er eftertragtede som kosttilskud. Esben Vestergård Pedersen kontaktede Gunter Pauli for at få feedback på projektet, og de to fik mere og mere kontakt. Det endte med, at Esben Vestergård Pedersen pludselig blev involveret i Gunter Paulis nyeste projekt: bøger til børn om bæredygtigt iværksætteri.
– Gunter Pauli vil skabe en ny generation af iværksættere gennem historier til børn. Han spurgte mig, om jeg ville være med til at starte dette projekt op i Danmark, og nu har jeg en virksomhed, hvor jeg laver produktudvikling på disse børnebøger, siger han.
Det var Esben Vestergård Pedersen, der fik den belgiskfødte klimaekspert til AU Herning.
– Jeg synes, han er vildt inspirerende. Som både forretnings- og ingeniørstuderende fortaber vi os nogle gange i gradvise forbedringer af eksisterende produkter. Det er meget håndgribeligt, men løser også kun en enkelt problemstilling. Metodikken bag Blue Economy er at løse mindst tre problemer på samme tid, og det kan hjælpe os til at se tingene i et større perspektiv.
Læs mere om Blue Economy på blueeconomy.eu