Aarhus Universitets segl

Et middel – ikke et mål

Man skal kun forske interdisciplinært, hvis det giver mening. Sådan lød det fra panelet ved DEA's konference om interdisciplinaritet

-Vi kan se dagens udfordringer i rapporten fra topmødet i Rio. Kigger vi blot på behovet for rent vand og flere fødevarer, er det to problemstillinger, som det kun kan gå for langsomt med at løse, og det kan kun ske med et interdisciplinært samarbejde.
Ordene er Peter Olesens. Han er formand for Det Strategiske Forskningsråds bestyrelse og kunne ligesom resten af deltagerne på DEA's konference om interdisciplinaritet sagtens finde forskningsområder, hvor det er strengt nødvendigt, at flere discipliner samarbejder. 
Men samtidig understregede både paneldeltagere og de øvrige deltagere, at interdisciplinaritet skal være et redskab og ikke noget, der skal presses ned over alt forskning.

Ikke den nye løsning

Torben Klein, som er Managing Director i The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet, fortalte, at han i de sidste år har oplevet, hvordan flere og flere forskere bliver oprigtigt interesserede i at samarbejde om hinandens forskning og perspektiver. Men han understregede, at man skal passe på med at gøre interdisciplinaritet til den nye løsning. 
– Det er vigtigt, at man adskiller middel og mål, og der er noget forskning, som den enkeltfaglige forskning egner sig bedst til at løse. Vi skal ikke havne i den grøft, hvor vi gør interdisciplinaritet til svaret på alt. Det synes jeg, vi skal gøre noget ud af at kommunikere i debatten om fremtidens forskning, sagde han.