Aarhus Universitets segl

Læseferie før, under og efter?

Tine Wirenfeldt Jensen fra Center for Undervisningsudvikling på Arts og redaktør af Studiemetroen har en række gode råd til de studerende, der skal til eksamen de næste par måneder.

Før:
Start med en plan. At læse til eksamen uden en overordnet plan er stressende – når man det hele? Hvornår på dagen kan man holde fri fra eksamenslæsningen med god samvittighed? Start med at læse din studieordning for at se, hvad kravene til eksamen er, og få så et overblik over pensum. Gennemgå noter, slides, mindre afleveringer og andet materiale fra undervisningen på et overordnet niveau for at få overblik. Lav så en samlet plan for, hvad du skal læse hvornår, og ikke mindst hvordan. Læsning er ikke bare én ting, men dækker over flere strategier som overblikslæsning, nærlæsning, selektiv læsning og skimning.

Lav en studiegruppe. Samarbejd med dine medstuderende om eksamensforberedelsen. Aftal at fremlægge stoffet for hinanden, kigge på hinandens noter, hjælpe hinanden med at lave gode aftaler om arbejdsplanlægning og pauser. Studerende, der har arbejdet sammen undervejs, får en masse foræret til eksamen: De har fået træning i at udtrykke sig om stoffet og har fået flere vinkler på stoffet af at arbejde sammen.

Under:
Husk, du har en krop! Man kan godt læse til eksamen på sort kaffe og kantinens skærekage, men går du efter et godt resultat til eksamen, er det mere intelligent at behandle kroppen ordentligt. Giv den rigtig mad, vand og regelmæssige pauser med indlagt bevægelse. Så holder du dig både fysisk og mentalt på toppen længere og husker bedre. 
Respekter din arbejdsrytme. Udkørt kl. 14? Så er det ikke der, du skal kaste dig over den sværeste del af pensum. Brug i stedet den tid på nemmere opgaver, og placér det mest mentalt krævende, når du er klarest i hovedet. Del arbejdsdagen ind i to-tre zoner alt efter din mentale effektivitetskurve, og fordel arbejdsopgaverne derefter.

Stop op. Får du lavet for lidt, selv om du sidder på læsesal hele dagen? Er brugen af Facebook og køleskab ude af kontrol derhjemme? Sover du dårligt, eller er du trist og ked af det hele tiden? Kører det ikke, så stop op og skriv ned, hvad der ikke fungerer lige nu, og hvilke konkrete idéer du har til at gøre noget anderledes – og gør det så. Snak med dine medstuderende eller din studievejleder.

Efter:
Evaluer! Eksamen er ovre, du overlevede og vil helst glemme alt om eksamenslæsning. Men allerede næste semester står den næste eksamensperiode på lur. Brug derfor ti minutter på at samle op på din strategi: Hvad fungerede godt, og hvad vil du ændre til næste gang? Man bliver bedre til at læse til eksamen, hvis man bruger sine erfaringer fremadrettet.