Aarhus Universitet åbner nyt knudepunkt for topforskere
Fra torsdag 13. juni får Universitetsparken i Aarhus et nyt frirum for fremragende forskere fra hele verden. Det sker, når Aarhus Universitet slår dørene op for Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS), hvor danske og udenlandske topforskere kan hellige sig deres forskning i attraktive rammer. AIAS er det første institut af sin art i Danmark, og den dristige satsning skal placere Aarhus Universitet på forskningens mentale verdenskort.
De kommer ikke blot fra hele kloden, men også fra alle videnskabens verdenshjørner, når AIAS fremover tilbyder op til 35 forskere ad gangen frihed til at fordybe sig i deres forskning i en flerårig periode. AIAS stiller ingen krav til forskningens indhold, formål eller metode. Til gengæld skal forskerne være blandt de bedste i verden.
”Med AIAS får Aarhus Universitet en unik mulighed for at tiltrække forskere af højeste kaliber og give dem frihed til at fordybe sig og samarbejde på kryds og tværs. Det har ingen betydning, hvilket fagområde de kommer fra – men deres forskning skal være enestående. Det er en model, man har succes med på nogle få af verdens fremmeste universiteter som f.eks. ved Princeton University, men den er ikke tidligere set herhjemme”, siger Lauritz B. Holm-Nielsen, rektor ved Aarhus Universitet.
For Aarhus Universitet er AIAS en langsigtet investering, der ad åre skal kaste stærke internationale relationer og netværk af sig.
”AIAS skal være med til at placere Aarhus Universitet på forskningens mentale verdenskort – som et sted der lægger vægt på fri grundforskning, og hvor forskere af højeste internationale klasse får mulighed for at arbejde under så gunstige forhold, at det kan give deres forskning et afgørende ryk. Senere vil de selvfølgelig huske, at det skete på Aarhus Universitet. Men først og sidst handler det om, at Aarhus Universitet med AIAS ønsker at understøtte frembringelsen af stærke forskningsresultater – også i et internationalt perspektiv”, siger Morten Kyndrup, direktør for AIAS, Aarhus Universitet.
Hvorfor Aarhus?
Udover forskningsfrihed tilbyder AIAS sine forskere – de såkaldte ’fellows’ - faciliteter langt over gennemsnittet.
”Aarhus er jo ikke Paris, og selvom Aarhus Universitet klarer sig rigtig godt internationalt og efterhånden er et ret stort universitet, kan vi endnu ikke sammenligne os med Cambridge eller Harvard. Til gengæld kan vi slå på vores mod til at lave en stor, generøs armbevægelse. Det vi har præsteret med AIAS er attraktivt, også sammenlignet med lignende institutter i udlandet. Men det helt afgørende er, at den intellektuelle grundstemning i AIAS er i top. Vi bestræber os på at skabe et inspirerende, åbent og venligt miljø, både blandt vores fellows internt, men også i forhold til de øvrige forskere på Aarhus Universitet”, siger Morten Kyndrup.
AIAS giver tid
Cheryl Mattingly, professor i antropologi ved University of Souhern California, USA, har som en af de første modtaget et treårigt Dale T. Mortensen senior fellowship ved AIAS.
”AIAS giver tid. En helt anden slags tid end den, vi er vant til i det daglige akademiske arbejde med undervisning, administrative opgaver og møder. Her er tid til forskning, til fordybelse og til spændende samtaler med kolleger. Det kan man tydeligt mærke på stemningen her i AIAS-huset. Det er virkelig en flok glade og forventningsfulde forskere, der er flyttet ind. Jeg håber, at mit ophold her kan være med til at etablere nogle langsigtede samarbejdsrelationer mellem Aarhus Universitet og mit eget universitet, ” siger Cheryl Mattingly.
Fakta:
AIAS åbnes torsdag 13. juni 2013 kl. 14, i AIAS-bygningen (bygning 1630-1632), Høegh-Guldbergs Gade 6B, 8000 Aarhus C
Yderligere oplysninger:
Eller:
Morten Kyndrup,
Direktør, AIAS
Email: kyndrup@aias.au.dk
Direkte telefon: 87163013
Mobiltelefon: 23382115