Aarhus Universitets segl

Trommer, sivkurve, samuraidragter – og en mumie

Under Afdeling for Antropologi og Etnografi ligger Moesgård Museums Etnografiske Samlinger.

Samlingerne er opbygget siden begyndelsen af 1950’erne og omfatter genstande, billeder og arkivalier, indsamlet eller skænket til Forhistorisk Museum, nu Moesgård Museum, og Den Etnologiske Samling ved Aarhus Universitet. Siden 1999 har genstandene formelt tilhørt museet.
Magasinet rummer over 40.000 genstande fra hele verden og fra alle tider. Magasinbetjenten Ulrik Høj Johnsen, som selv er uddannet etnograf ved AU, viser os samlingen:
– Vores nok mest spektakulære ”genstand” er denne mand, som døde for 5-600 år siden og efter balsamering blev placeret i en hule i Peru. Mumien kom hertil via den danske eventyrer Jørgen Bitsch i 50’erne ad omveje. Han beskriver i en af sine bøger, at han "blev gravrøver", altså købte den af gravrøvere, og fik den fragtet til Danmark. Han brugte den i foredragssituationer,     hvor den stod på bordet for at peppe stemningen op, siger han.

 


 

Søger i dybet ...

Universitetet har travlt med at finde "dybere sammenhænge" i overensstemmelse med mottoet "Søger i dybet den faste grund", men hvad er der egentlig dernede? UNIvers har været på eventyr i kældrenes dyb.