Aarhus Universitets segl

Den gode mentorordning

Mentorprogrammer handler ikke blot om videndeling og rådgivning. I et godt mentorskab indgår både mentor og mentee i en personlig udviklingsproces. Sådan lød budskabet fra direktør Kirsten M. Poulsen, da hun i samarbejde med AU Career, AU Alumni og DJØF Forlag lancerede sin nyeste bog Mentorprogrammer i virksomheder og organisationer.

»Når alumner og andre mentorer fra erhvervslivet giver deres erfaring videre til studerende, er det ikke ren altruisme,« sagde forfatter Kirsten M. Poulsen, der holdt oplæg om mentorskaber for alumner på Aarhus Universitet. Foto: Jesper Rais

Tirsdag den 5. februar blev der i S-bygningen på Aarhus Universitet afholdt boglanceringskonference arrangeret af forfatter og direktør i konsulentvirksomheden KMP+ Kirsten M. Poulsen. Konferencen blev besøgt af både alumner og interessenter fra erhvervslivet.
»Det er en genial idé at matche studerende med erhvervslivet. En studerende, der skal ud på arbejdsmarkedet, er i en meget væsentlig forandringsproces, og her kan mentorskabet give det klart største udbytte,« forklarer Kirsten M. Poulsen.
På konferencen præsenterede Kirsten M. Poulsen sin nye bog Mentorprogrammer i virksomheder og organisationer, der blandt andet beskæftiger sig med mentorskaber som en udviklingsproces for studerende.

Ikke blot videndeling og rådgivning

Der har de seneste år været stor udvikling inden for forståelsen af mentorprogrammer.
»Den mentoring, der foregår i dag, er klart anderledes i forhold til det, der var for 20-30 år siden. Den er også anderledes i forhold til det, der foregår i dag i USA, hvor mentoren primært fungerer som vejleder,« siger hun.
Mentorprogrammer handler ikke blot om videndeling og rådgivning, derimod indgår både mentor og mentee i en personlig udviklingsproces. Dette er ifølge Kirsten M. Poulsen en af grundstenene i et godt mentorprogram:
»I et moderne mentorskab er både mentor og mentee i en læringsproces. En god mentor er både styrende som sparringspartner, rådgiver, kritiker, døråbner, sponsor og også støttende som videndeler, coach, networker og ven,« siger hun.
Ifølge Kirsten M. Poulsen er en af faldgruberne, at man ikke får defineret, hvad man som organisation, mentor eller mentee vil have ud af mentorskabet. Det er vigtigt ikke at holde fast i den gamle mentordefinition, hvor det hovedsagligt drejer sig om videndeling og rådgivning.
»Der er rigtig mange elementer i det gode mentorprogram, men når det fungerer bedst, giver det utrolig meget energi til både mentor og mentee, og derfor kan det virkelig løfte klimaet i en organisation eller et uddannelsesmiljø,« siger hun.

Skaber værdi for alle

Når alumner og andre mentorer fra erhvervslivet giver deres erfaring videre til studerende, er det ikke ren altruisme. Ifølge Kirsten M. Poulsen er der også et stort udbytte for de enkelte virksomheder, der får skabt relationer til studerende, der vil kende til og tale om dem.
»Organisationerne bliver klogere på, hvad der rører sig blandt de studerende, og det kan hjælpe dem i forhold til en eventuel rekrutteringssituation. Mentorerne fra erhvervslivet udvikler sig jo også og kan blive bedre ledere, medarbejdere og mentorer internt,« forklarer Kirsten M. Poulsen.

Mentorprogrammer på Aarhus Universitet

På Aarhus Universitet har man på School of Business and Social Sciences siden 2006 arbejdet med et dobbelt mentorprogram, hvor studerende fungerer som mentorer for unge flygtninge og indvandrere, mens de også selv har en sparringspartner fra erhvervslivet.
»Det er et rigtig spændende program. De studerende, der fungerer som både mentorer og mentees, får rigtig meget ud af det. I rollen som mentor lærer de, hvordan de i endnu højere grad kan bruge deres egen mentor,« siger Kirsten M. Poulsen.
Universitetet tilbyder desuden en række andre mentorprogrammer, der skal facilitere kontakten mellem alumner, erhvervsliv og studerende. Kirsten M. Poulsen ser et stort potentiale i mentorprogrammerne.
»Det allervigtigste er, at man har en fortrolig sparringspartner, som kun er loyal over for mig som mentee og ikke har andre agendaer. Det er fantastisk.«  


Mere om mentorprogrammer

Læs mere om de forskellige mentorprogrammer på AU på gerda.au.dk under ”Tilbud til alumner”. Her kan du også læse mere om det nye, fleksible mentorprogram AU MentorDATING, hvor alumner også kan blive mentorer for hinanden – og du kan se korte videointerviews med alumner, der allerede har erfaringer med at være mentor.

Kirsten M. Poulsen

Kirsten M. Poulsen er direktør og managementkonsulent samt grundlægger af KMP+. Hun er forfatter til en række bøger om mentoring, hvor den nyeste Mentorprogrammer i virksomheder og organisationer både bliver brugt som pensum, når hun underviser som ekstern lektor på CBS, og bliver brugt til uddannelse af mentorprogramledere samt læses af ledere og HR-konsulenter i virksomheder, som er interesseret i at etablere mentorprogrammer.
Læs mere om Kirsten M. Poulsen på kmpplus.dk