Aarhus Universitets segl

Stenalderkost er ikke klimavenlig kost

Det belaster klimaet, hvis vi fylder mere kød på tallerkenen.

Fotos: Jesper Jais

På takeawayrestauranten Palæo i Torvehallerne i København kan moderne hulemænd sætte tænderne i en ”meatza”, stenalderversionen af pizza, hvor brødet er erstattet af en bund af oksekød toppet med tomatpuré, skalotteconfit, syltede svampe og pesto. Tilhængerne af stenalderkost går nemlig i en stor bue uden om kornprodukter, men spiser gerne masser af magert kød.
Men det store kødindtag belaster klimaet. Det kræver nemlig væsentlig mere energi at producere et kilo kød end et kilo stivelse, påpeger sektionsleder John E. Hermansen, der forsker i økologi, husdyrbrug og fødevaresystemer.
– Vi ser en kæmpe stigning i kødforbruget i USA og Europa. De seneste 40 år har vi produceret tre gange så meget svinekød og syv gange så meget kylling for at kunne dække efterspørgslen, der blandt andet skyldes øget velstand, fortæller han.

Vækker bekymring

Den store efterspørgsel gør det nødvendigt at inddrage store jordarealer til foderproduktion, og det er med til at varme kloden op.
– Alene seks til otte procent af den samlede globale opvarmning udledes fra arealer, der opdyrkes for at producere dyrefoder, fordi der udledes C02 som følge af skovrydning og opdyrkning af tørvejord. Derfor vækker det stigende kødforbrug bekymring, siger John E. Hermansen.
Der er forskel på, hvor store CO2-aftryk de enkelte kødtyper sætter. Oksekød er i den tunge ende, mens svinekød, kylling og opdrættet fisk belaster klimaet mindre. Og samvittigheden bliver ikke renere af at vælge økologi.
– En økokylling er ikke mere klimavenlig. Vegetabilske økologiske produkter har en fordel i forhold til klimaeffekten, men når det gælder animalske produkter, er klimaeffekten stort set den samme som hos de konventionelle produkter, fortæller John E. Hermansen.

Kød fra supermarkedet

I erkendelsen af, at det er urealistisk, at moderne mennesker kun må spise kød fra vildt og fisk, accepterer tilhængerne af stenalderkost, at det er nødvendigt at købe kød i supermarkedet. Men forestillingen om, at vi spiser som vores forfædre og samtidig nyder godt af bekvemmeligheden ved at handle i et supermarked, er ifølge John E. Hermansen forfejlet. Det kød, som produceres i dag og forhandles i supermarkederne, adskiller sig nemlig markant fra det kød, vores forfædre i stenalderen stegte over bålet.
– Kød afspejler fedtsammensætningen i den mad, som dyret har spist. En vild fugl er ernæringsmæssigt slet ikke det samme som en kylling, der er fodret op på majs eller soja. De to ting kan ikke sammenlignes, forklarer han. Vil vi spise som i stenalderen, skal de dyr, vi spiser, så at sige også have spist, som dyr gjorde i stenalderen. 


Sæt tænderne i stenalderen

Prøv en treretters stenaldermenu

Forret
Friske østers

Hovedret
Stegt rådyrkølle med hasselnødder og svampe

Dessert
Vilde æbler og bær med honning