Aarhus Universitets segl

Leder i legeland

Gør han det rigtige, vil det gå LEGO godt. Gør han det forkerte, findes LEGO ikke om 20 år. Mød LEGO-direktør Jørgen Vig Knudstorp, der trives med det store ansvar – men som også savner den faglige fordybelse på Aarhus Universitet.

– Jeg så det som en kæmpe gave at få lov til at studere på Aarhus Universitet. Jeg følte mig privilegeret. Debatten går i dag ofte på, om de studerende får nok i SU, men vi har altså verdens mest generøse undervisningssystem. Jeg ville ønske, at de studerende nogle gange tænkte: ”Hold kæft, hvor er jeg heldig.” Og så gøre studietiden til en oplevelse for livet, siger Jørgen Vig Knudstorp. Fotos: Jesper Rais
– Da jeg kom til LEGO, havde organisationen tabt sin selvtillid og identitet. Man vidste ikke, hvad man stod for. Min rolle var at skabe en identitet, som gør, at folk kan træffe de rigtige beslutninger uden at få besked. Man kan ikke lede 9.000 mennesker ved hele tiden at gå rundt og fortælle dem, hvad de skal gøre. Man skal skabe en kontekst omkring dem, hvor de sagtens selv kan træffe beslutninger, siger Jørgen Vig Knudstorp.

– Når jeg besøger Aarhus Universitet i dag, kan jeg godt blive lidt ked af, at mit gamle institut ikke findes mere. Jeg ved godt, det er skideforstokket. Forandringerne på universitetet rummer jo nye, spændende muligheder.
LEGO-direktør Jørgen Vig Knudstorp læner sig tilbage i stolen og kigger eftertænksomt ud gennem de runde, lidt lærde briller.
– Det handler nok bare om, at jeg har så mange gode minder fra det institut – og fra min studietid i det hele taget. Tidligere kunne jeg faktisk blive helt vemodig, når jeg besøgte universitetet. Så glad var jeg for at gå der.

Lange lige veje. Lastbiler. Vidtstrakte grønne marker. Køreturen fra Aarhus til Billund byder ikke på store overraskelser. Indtil en ridderborg pludselig tårner sig op – og høje skrig flænser luften. X-treme Racers, LEGOLANDs vildeste rutsjebane, har netop taget turen ned og op ad bakken og befinder sig nu mellem trætoppene. Før det går nedad igen. Et par minutters kørsel fra den pulserende forlystelsespark, midt i et stille villakvarter, ligger LEGOs hovedkvarter.
Receptionen er klædt i LEGOs gule og røde farver. Her er grønne oaser med rislende vand og store beholdere fyldt med hvide LEGO-klodser, hvor alle kan give kreativiteten frit løb. En mand i jakkesæt står og bygger et hjerte.
Boghandel
Direktørens kontor ligger for enden af en lang gang. ”Velkommen”. Jørgen Vig Knudstorp sidder ved sit skrivebord og vinker med den ene hånd, mens han med den anden klaprer videre på tastaturet. Kort efter rejser han sig op, hilser smilende og byder på kaffe på sit kontor, der ligner enhver otteårig drengs drømmeværelse. Her er massevis af farvestrålende LEGO-æsker på hylderne og meterhøje LEGO-figurer på gulvet. LEGO-direktøren tager plads i en knaldrød stol mellem Darth Vader og en bistert udseende cowboy.
Jørgen Vig Knudstorp er direktør for verdens tredjestørste producent af legetøj og har ansvar for over 10.000 fuldtidsansatte. Sit første lederjob fik han, mens han studerede økonomi på Aarhus Universitet. Han var med til at starte en lille boghandel, der solgte bøger til økonomistuderende: Økonomisk Bogformidling. Jørgen Vig Knudstorp stod ikke selv bag disken. Det havde han folk til. Han blev hurtigt formand for boghandlen med ansvar for regnskaber og ansættelser – og nød at stå med ansvaret for at drive den lille virksomhed på bedste vis.  
– Set i bakspejlet har jeg hele mit liv påtaget mig at være  > leder i flere forskellige situationer. Tilbage i folkeskolen var jeg også elevrådsformand. Dybest set handler ledelse om at tage initiativ og tage ansvar, og det kan jeg rigtig godt lide. Der er måske et ledergen i mig, siger han.

Intellektuel nysgerrighed

Ledergenet betød dog ikke, at Jørgen Vig Knudstorp ville have overstået uddannelsen i en fart, så han hurtigt kunne komme ud i erhvervslivet. Slet ikke. For Jørgen Vig Knudstorp elskede at gå på Aarhus Universitet. Han elskede fredagsbaren, festerne, foreningerne og det livlige miljø i den samfundsfaglige gård, hvor jura-, økonomi- og statskundskabsstuderende hang ud på kryds og tværs. Mest af alt elskede han den faglige fordybelse – så meget, at han efter endt kandidatuddannelse skrev ph.d. om krydsfeltet mellem økonomi og strategi.
– Jeg valgte at skrive ph.d., fordi jeg var nysgerrig. Min intellektuelle nysgerrighed er min drivkraft, og i dag læser jeg stadig faglitteratur og har faglige kontakter på universiteter rundt om i verden, siger Jørgen Vig Knudstorp.
Da ph.d.en var afleveret i 1998, fik den 30-årige Jørgen Vig Knudstorp dog lyst til at komme ud og bruge teorierne i praksis. Han greb attachémappen og arbejdede tre år i et konsulentfirma, hvor han hurtigt steg i graderne. Herefter blev han ansat som analytiker i LEGO. Efter to år var han økonomidirektør. Efter yderligere et halvt år direktør for hele koncernen.
– Det sker kun, fordi jeg brænder for ledelse, siger Jørgen Vig Knudstorp som forklaring på den eksplosive karriere.

Ledelse er et håndværk

Jørgen Vig Knudstorp overtog en virksomhed, der lå på dødslejet. Det blev lagt på hans skuldre at redde LEGO. Og det gjorde han. På kort tid fik han vendt et milliardunderskud til overskud via en skrap kur bestående af frasalg, massefyringer og udflytning af tusindvis af arbejdspladser. Han er tidligere blevet beskyldt for at være brutal, men han afviser, at han har en indre diktator i sig.
– Som topleder skal man kunne holde fokus. Hvis du skal tage hensyn til 20 i Billund, hvad så med de 8.000 andre i koncernen? har han tidligere sagt om den redningsaktion, som i folkemunde er blevet døbt ”Knudstorp-kuren” – og som i 2006 indbragte ham titlen som ”Årets leder” af Ledernes Hovedorganisation.
Ledelse er et kompliceret håndværk. Man kan ikke lære det på skolebænken – heller ikke på universitetet. Det troede den unge økonomistuderende ellers en overgang. I studietiden på Aarhus Universitet skulle Jørgen Vig Knudstorp forberede en introduktion til nye studerende sammen med den daværende institutleder Svend Hylleberg. De to havde en diskussion om, hvor meget de skulle tale om mange af de nye økonomistuderendes store drøm: drømmen om at blive leder.
– Svend sagde til mig: ”Jørgen, økonomistudiet handler overhovedet ikke om at blive leder.” Jeg tænkte: ”Ah, det må da handle lidt om det, vi har jo fag om virksomhedsledelse.” Men han havde fuldstændig ret. Det forstod jeg bare ikke på det tidspunkt, siger Jørgen Vig Knudstorp.
– Det teoretiske perspektiv, du får på universitetet, har ikke meget at gøre med det at være leder i praksis. Ledelse er et håndværk, man lærer gennem dagligt arbejde. Det er en blanding af økonomi, sociologi, psykologi, kulturforståelse og meget, meget mere, siger han.

Globalisering på dagsordenen

I sine første år hos LEGO var Jørgen Vig Knudstorp kendt for sin afslappede tøjstil med stormasket striktrøje, campingbukser og gummisko. I dag er skoene sorte og blankpudsede, skjorten lyseblå og nystrøget. Manchetknapperne er formet som gule LEGO-klodser. Afslappetheden er dog stadig til stede hos LEGO-direktøren som et naturligt, smilende nærvær. Han er, som nogle vil udtrykke det, ”helt nede på jorden”.
Apropos jorden, så står den faktisk lige foran ham – i form af en jordklode lavet af LEGO-klodser. Rundt omkring på kloden står små LEGO-mennesker, der symboliserer, at LEGO er til stede i hele verden. Jordkloden balancerer på næsen af en LEGO-søløve. For den er det hele en leg. Det er det ikke for Jørgen Vig Knudstorp. Globaliseringen er alvor.  >
– En af mine største faglige udfordringer lige nu er, hvad globaliseringen betyder for et firma som LEGO. Man kan ikke analysere sig frem til et svar, man må eksperimentere sig frem. Hvis jeg får løst det rigtigt, vil det gå LEGO godt. Hvis jeg får løst det forkert, findes LEGO ikke om 20 år. Det er en kæmpe udfordring, som er vildt spændende og ekstremt motiverende, siger Jørgen Vig Knudstorp.
LEGO-direktøren vil også gerne sætte globaliseringen på dagsordenen på Aarhus Universitet. Han er med i Business and Social Sciences’ ”Advisory Board”, hvor han sammen med en række andre erhvervspersoner rådgiver fakultetet om blandt andet samarbejde med det omgivende samfund. Hans lille skub til fakultetet vil være, at man beskæftiger sig med nogle af de store spørgsmål i tiden, for eksempel hvad Danmark skal gøre for at overleve i en tid med globalisering og digitalisering.
– Jeg er meget bekymret for, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Det kunne være spændende at få det spørgsmål belyst af forskningen. Det kræver, at man arbejder tværfagligt og udnytter det brede fakultet, man har skabt, siger han.
LEGO-direktøren ser store muligheder i den nye organisering af universitetet. Også selvom hans gamle institut ikke findes mere.

Et bundløst job

Det hårdeste ved jobbet som LEGO-direktør er ifølge Jørgen Vig Knudstorp, at han altid er på. Selv når han holder fri med hustruen Vanessa og deres fire børn hjemme i fødebyen Fredericia, sniger arbejdet sig ind i tankerne.
– Mit job er som at have sin egen lille købmandsbutik, hvor man hele tiden kan se, om de rigtige varer er på hylderne. Det er hele tiden mig, der er ansvarlig for, at virksomheden holder kursen. På den måde har jeg aldrig helt fri. Det kan godt være hårdt, og nogle gange kan jeg næsten nå dertil, hvor jeg tænker, at det egentlig ville være o.k. at blive fyret – og måske lige have et år mellem to job, siger Jørgen Vig Knudstorp. Efterfulgt af et stort grin. Ansigtet lægges i alvorlige folder igen.
– Det er et superspændende arbejde, jeg har. Men jeg kan godt forstå de mennesker, der siger, at man ikke kan være i sådan et job hele livet.  


Ledelse ifølge Jørgen Vig Knudstorp:

Essensen af ledelse er at sætte retning og prioriteter og så influere mennesker til at opnå dem. Det betyder, at fokus på resultater skal følges op af et lige så stort fokus på relationer. Det emotionelle er lige så vigtigt som det rationelle. Du er måske bedre til det ene end det andet, ligesom du måske er venstre- eller højrehåndet, men i sidste ende skal du bruge begge hænder for at have en effekt.

Du kan ikke lede mennesker, hold eller organisationer, hvis du ikke kan lede dig selv. At lede sig selv handler om at tage initiativ og udfordre status quo, sætte en retning, der gør en forskel, og få det gennemført. Logikken er den samme, men virkemidlerne nogle andre, når man skal få det til at ske gennem andre – især, når man leder gennem hele organisationer med hundred- eller tusindvis af kollegaer.

Ledelse er en praksis, som man bedst lærer gennem mesterlære, hvor man er en mere erfaren leders lærling (”går føl”). Man kan ikke læse sig til ledelse, men man kan inspireres af andres erfaringer og danne sig nogle begrebsapparater om ledelse, som man kan navigere ud fra. Det er et multidisciplinært felt, som man bygger oven på en fagspecifik kompetence som for eksempel produktudvikling, jura, marketing, lægevidenskab og så videre.

Ledelse gør en forskel. Vi har alle prøvet det – at være i et team eller en organisation, hvor ledelsen er dårlig. Omkostningerne ved dårlig ledelse er personlige, økonomiske og samfundsmæssige. Det gør det til et tungt og fascinerende ansvar, fordi det virkelig betyder så meget.