Aarhus Universitets segl

Opdagelser, pøbel og pudderparykker

Tag med en tur tilbage til de store opdagelsesrejsendes tid, hvor videnskabsmænd opmålte verden og dissekerede kroppen. Hvor enevælden herskede, købmænd tjente formuer på slavehandel, og europæiske oplysningsidéer blev diskuteret i private saloner. Folkeuniversitetet i Aarhus sætter med Århundredets Festival spot på 1700-tallet den 9.-18. marts 2012.

Festivalen præsenteres af Folkeuniversitetet i Aarhus i tæt samarbejde med Aarhus Universitet og en lang række kulturinstitutioner. Med arrangementer, der taler til både sanserne og intellektet, byder festivalen på historiske oplevelser i krydsfeltet mellem viden, kunst og kultur.

Oplev alt fra erotiske saloner, forskerdebatter og talkshow med Struensee til klassiske koncerter, Holberg på de skrå brædder og fortællinger om Aarhus’ historie. AUgustus løfter her sløret for smagsprøver fra det spændende program, der kan opleves i Aarhus.

Historiske Talkshows

Oplev forrygende historisk fortælling, når to 1700-talspersonligheder med markant indflydelse på Danmarks historie vækkes til live af journalist Niels Krause-Kjær i et moderne talkshow.

Livlægen Struensee, der bliver dronningens elsker og overtager magten med ønsket om at reformere Danmark, og finansminister og plantageejer Schimmelmann, der er hovedarkitekten bag det danske slavehandelsforbud i 1792. Begge sammensatte personer i følelsernes vold og med stor magt. På scenen i hvert show er en vært, en historisk hovedperson spillet af en skuespiller, to forskere og en kapelmester. Med humoristisk og konfronterende dialog, nykomponeret musik og videomontager skabes et underholdende møde mellem fortid og nutid.

Struensee fortæller om sine oplysnings-idéer, livet ved det hof og hans forhold til Christian 7. Schimmelmann om slavehandlen på Guldkysten, utålelige forhold i plantagerne og om modstanden mod reformerne. Kom tæt på historien i dette modige og tankevækkende møde mellem fiktiv dramatisering og historisk refleksion i Musikhuset.

Torsdag den 8. til
tirsdag den 13. marts 2012


Forskerdebatter i Stakladen

Tre temaer, to debattører på scenen, en ordstyrer og et spørgelystent publikum. Det er set-up’et, når oplysningstiden sættes til debat under Århundredets Festival. Debatterne præsenteres af AUgustus.

Fra Goethe til Google
• Dumhed og dannelse i internettets tidsalder

Mandag den 12. marts 2012

Har Gud stemmeret?
• Hvad skal vi med religion i et moderne samfund?

Tirsdag den 13. marts 2012

Kampen om oplysningen
• Når oplysningen bliver til kulturkamp

Onsdag den 14. marts 2012

Årets festivalbog

Aarhus Universitetsforlag udgiver årets festivalbog 1700-tallet sort på hvidt. Med artikler om alt fra "Nydelsen", "Oplysningen" og "Verdens orden" til "Monstre, bødler og fornuftens perversion", "Enevældens diktatur" og "Ulighed og kolonialisme" fortæller bogen om kontrasternes århundrede. Om 1700-
tallet på godt og ondt. Bogen husstandsomdeles af Aarhus Universitet i 200.000 eksemplarer op til festivalen. Folkeuniversitetet inviterer til boglancering, hvor du kan høre bogens forfattere udfolde deres viden om 1700-tallets verden.

Mandag den 30. januar 2012

Fortællinger i Domkirken

Oplev domkirken forvandlet til fire fortællescener, hvor du bevæger dig rundt til speedforedrag i kirkens smukke rum.
Bliv klogere på alt fra naturvidenskab til oplysningsidéer. Kirkens drengekor, 1700-talsorgel og smagsoplevelser
fra koloniernes verden skaber en helt særlig aften.

Torsdag den 15. marts 2012

Store danske arkitekter

Arkitekterne Nicolai Eigtved og Lauritz de Thurah har sat et markant aftryk på København. Thurah med det usædvanlige, spiralformede spir på Vor Frue Kirke på Christianshavn og Eigtved med Amalienborgkvarteret, Nationalmuseet og Marmorbroen. I filmene "Himmelstigen" og "Eigtved – arkitekten, der blev væk" fortæller instruktør Nils Vest om de to arkitekter og 1700-tallets arkitekturscene. Se filmene på Arkitektskolen med introduktion af Nils Vest.

Mandag den 12. og tirsdag
den 13. marts 2012

Women Only

Kom til en aften i kvindernes tegn. I Kvindemuseets café sætter Akademiet for Historiske Frisurer meterhøjt rokokohår, mens du kan nyde omvendt striptease og høre fortællinger om moden lag for lag. I Rådhussalen er der salon, hvor forskere fortæller om kvinder, kærlighed, krop og og erotik i 1700-tallet. Musiker Kristina Holgersen tilsætter Charlotte Dorothea Biehls digte moderne lyd.

Fredag den 16. marts 2012

Echo Machine og TimeReflections

Læg øre til "The Echo Machine" på Store Torv i Aarhus, og hør lyde, magiske fragmenter af samtaler, hændelser og skæbner fra 1700-tallets Aarhus. Eller spejl dig i århundredet med installationen "TimeReflections" i Bruuns Galleri, hvor sensorer registrerer dit kropssprog for derefter at kaste en visuel historisk spejling. Hvem ville du have været i 1700-tallet? Bonde eller adelig? Bag projekterne står Center for Digital Urban Living, Aarhus Universitet.

De fem årstider

Det Jyske Musikkonservatorium præsenterer en unik koncertoplevelse i Musikhuset, når Vivaldi møder det 21. århundrede. Kammerkoret af sangstuderende opfører sammen med instrumentalister satser fra bl.a. Vivaldis Gloria under ledelse af Carsten Seyer-Hansen. Stykkernes fred og harmoni udfordres koncerten igennem af studerende fra konservatoriets elektroniske linje, der har lavet frie fortolkninger af Vivaldis måske kendteste værk, De fire Årstider.

Søndag den 18. marts 2012

Erotisk salon

Aarhus Teater inviterer op under skørterne på 1700-tallet, når teatret åbner døren til erotisk salon. Hør skuespillere oplæse fra Casanova og den erotiske roman Fanny Hill, og få røde kinder, når forskere lukker op for fortællinger om erotisk undergrundslitteratur, sex i oplysningstiden og Hans Nordrups maleriske hyldest til lemmet på vers.

Onsdag den 14. marts 2012

Bachs Kaffekantate

Den Gamle By danner den smukke ramme, når Ensemble Zimmermann genopfører Bachs "Kaffekantate" fra 1734. Kantaten er en humoristisk reklame for Das Zimmermannische CaffeeHaus i Leipzig, hvor Bach ofte spillede sine koncerter. Nyd de musikalske toner til servering af kaffe og kage i Kaffestuen.

Lørdag den 17. og søndag
den 18. marts 2012

Jeppe på Bjerget

Oplev Jens Albinus i rollen som den drikfældige bonde i Holbergs udødelige "Jeppe på Bjerget". I Aarhus Teaters opsætning mødes det bedste fra tysk teater og de stærkeste danske traditioner, tilsat nykomponeret livemusik af mændene bag PowerSolo, Kim Kix og Atomic Child. Holbergs komedie iscenesættes af den tyske Volksbühne-instruktør Milan Peschel.

Lørdag den 11. februar
til lørdag den 10. marts 2012

Vidensbussen

Under festivalen indsætter Midttrafik direkte busruter mellem Aarhus og Gammel Estrup – Herregårdsmuseet. Sæt dig til rette i sædet, og hør forskere fortælle om herregårdskultur på turen til Gammel Estrup. Museet har åbent for deres permanente interiørudstilling og barokhave.

Tirsdag den 13. og torsdag den
15. marts 2012 kl. 13.00

Anatomisk Teater

I Kunstbygningen kan du opleve en sanselig videnskabelig dissektion med linjer tilbage til det anatomiske teater. I en totalinstallation bliver en bjørn dissekeret, mens forskere med iscenesat retorik fortæller om dyrets inderste og 1700-tallets videnskabelige nysgerrighed. 

Lørdag den 17. marts 2012

Artaxerxes

Teaterselskabet Pulchra Semper Veritas inviterer til uropførelse af Holbergs eneste – og næsten ukendte – tragedie Artaxerxes. Holbergs tekst bliver nøje fulgt, musikken er hentet fra komponister, der virkede ved Det Kongelige Teater o. 1750, og spillestil, kostumer og scenebilleder er udført efter tidens stil. Med opsætningen i Helsingør Theater i Den Gamle By er stykket en totaloplevelse af rokokotidens teaterforestillinger. Den Gamle By inviterer efter forestillingerne til 1700-talsmiddag i Hobrohuset.

Mandag den 13. til torsdag
den 15. marts 2012

BaroqueAros

Nodesamlinger fra 1700-tallets Aarhus viser et levende og pulserende musikliv. Komponisterne er blandt andre Carl Philipp Emanuel Bach, Carl Friedrich Abel og Christian Ræhs. Komponister, vi i dag ikke kender meget til, selvom deres musik også i dag bevæger og gør indtryk. BaroqueAros skaber med en koncert i Musikhusets Symfoniske Sal et øjebliksbillede af 1700-tallets musikliv i Aarhus.

Søndag den 11. marts 2012

International aften

1700-tallet er danske kolonier, international handel, eventyrlige dannelsesrejser og videnskabelige ekspeditioner. Få indsigt i et århundrede, hvor Danmark for alvor møder verden. Steno Museet er rammen, når forskere bringer dig tæt på kolonierne, kulturmøder inden for Danmarks grænse, verdensbilleder og kortlægning af Jorden. Aftenen afsluttes på Steno med fortælling om dansk rejselitteratur under stjernehimlens mørke. Arrangementet præsenteres på dansk og engelsk.

Torsdag den 15. marts 2012

Læs mere på www.aarhundredetsfestival.dk