Aarhus Universitets segl

Rejsen til cellens indre

Inde i cellerne arbejder proteinerne på højtryk for at opretholde cellen. Men nogle gange gør proteinerne noget forkert – det er derfor, vi bliver syge.

– Hvis vi forstår, hvordan proteinerne fungerer i cellerne, vil vi blive i stand til at behandle sygdomme langt mere målrettet end tidligere, siger professor Robert Fenton. Foto: Lars Kruse

Din krop består af celler. Billioner af celler. Hver eneste lille celle er som en kompliceret fabrik med en lang række funktioner, som varetages af proteiner. Nogle proteiner er transportbåndene, der transporterer vand ind og ud af cellen. Nogle proteiner er de vægge, der forhindrer cellen i at falde sammen, mens andre proteiner sender information fra den ene side af cellen til den anden. Professor Robert Fenton forsker i den måde, cellens proteiner fungerer på. Vi mennesker bliver nemlig syge, hvis proteinerne i cellerne gør deres arbejde forkert.
– Proteiner fungerer i netværk. Hvis et protein ændrer sig eller holder op med at fungere, vil det påvirke de andre proteiner, og cellen kan til sidst falde fra hinanden. Størstedelen af menneskets sygdomme opstår, fordi proteinerne i cellen ikke fungerer, som de skal, siger han.

Protein giver hjerneskade

Ifølge Robert Fenton er vi kun ved toppen af isbjerget i kortlægningen af proteinerne. Selv har han og hans forskergruppe blandt andet fokus på et protein i hjernens celler, som transporterer vand. Dette protein transporterer nogle gange alt for meget vand til hjernen, og det kan være livsfarligt.
– Hvis du får et hårdt slag i hovedet, for eksempel ved en trafikulykke, kan du få en hjerneskade. Men det er ikke slaget i sig selv, der forårsager skaden. Skaden skyldes væsketilstrømningen, der får hjernen til at hæve og presse på kraniet. Det er altså et protein i hjernens egne celler, der forårsager hjerneskaden, siger Robert Fenton.
Forskerne forsøger nu at udvikle medicin målrettet det specifikke protein, som ambulancefolkene kan give til ofre for trafikulykker.

Skræddersyet medicin

Alle mennesker har forskellige proteinkombinationer i cellerne baseret på deres dna. Det betyder, at én type medicin målrettet et bestemt protein vil virke bedst på en person med mange af den slags proteiner i sine celler. Det åbner for muligheden for at skræddersy medicin til det enkelte menneske.
– Måske er det science fiction, men man kunne godt forestille sig, at dit cpr-nummer i fremtiden vil indeholde en kopi af din genetiske struktur. Hvis du så for eksempel har prostatacancer, vil din læge i stedet for at sige: ”Værsgo, denne medicin virker som regel” sige: ”Ved at se på din genetiske struktur ser det ud som om, at lige præcis denne medicin virker bedst på dig.”