Af Ida Hammerich Nielson
ihn@adm.au.dk
Hvis du går og hygger dig på dit hjemlige institut og tror, at det vil eksistere i al evighed, kan du godt tro om igen. Universitetet har netop indledt den såkaldte ”faglige udviklingsproces”, der formentlig vil betyde grundlæggende ændringer i universitetets struktur.
Et foreløbigt pejlemærke i processen er, at de ni hovedområder – Aarhus Universitets ord for fakulteter – bliver reduceret til mellem tre og fem. Samtidig skæres kraftigt i antallet af institutter og centre. Arbejdet med at slanke universitetet skal blandt andet få forskerne og studierne til at samarbejde mere effektivt på tværs af de gamle grænselinjer mellem institutter og fakulteter.
Studerende op af stolene
Benjamin Bilde Boelmand er styrelsesmedlem i Studenterrådet. Han er overbevist om, at processen vil få de studerende op af stolene.
– Jeg er sikker på, at de studerende har lige så meget faglig stolthed som det videnskabelige personale. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvis man ændrer strukturen og f.eks. lægger fakulteter sammen. Samtidig vil forandringerne påvirke vores uddannelser og muligvis også vores fremtidige jobmuligheder, siger han og tilføjer, at Studenterrådet under alle omstændigheder vil holde universitetet op på sit ansvar om at udbyde optimale uddannelser.
Beslutning til sommer
Første etape af den faglige udviklingsproces begyndte i februar. Her mødtes universitetets ledere i fire store grupper, såkaldte ”familier”, for første gang. Grupperne var organiseret efter, hvilke institutter der havde mest til fælles, og var opdelt i henholdsvis den humanistiske, den samfundsvidenskabelige, den naturvidenskabelige og den sundhedsvidenskabelige familie.
Næste skridt i processen var, at rektoratet og dekanerne mødtes i marts og diskuterede deres forventninger til en fremtidig organisering. Her slog de blandt andet fast, at universitetet skal søge imod en struktur med de nævnte tre til fem hovedområder og 25-30 institutter og centre frem for de nuværende cirka 70. Processen kører frem til sommer, hvor den bliver forelagt bestyrelsen.
Læs om mulighederne og reglerne for kommentarer